Busje

Waar wil je een busje huren?

Busje huren in populaire plaatsen

Zwaar materieel vervoeren? Of naar een concert met vrienden? Voordelig een busje huren bij een van de vele vestigingen!

Gaat u zelf verhuizen of moet u iets bezorgen wat niet in de auto past? Dan is het huren van een busje altijd wel een handige uitkomst. Zelf besturen kan best spannend zijn maar dat mag volgens de Nederlandse wet wanneer je een Rijbewijs B hebt. Let er wel op dat het totaalgewicht niet groter mag zijn dan 3500 kg. Rentsy helpt graag mee bij het zoeken naar de beste verhuurbedrijven want bestelbussen komen in allerlei soorten en maten. Dat kan frustrerend zijn als je niet weet waar je moet zoeken. Het is van sterk belang dat je de correcte afmeting kiest. Als je een bed, kast of een ander groot voorwerp van A naar B moet nemen wil je voorkomen dat je een boete op de deurmat krijgt als het voorwerp teveel uitsteekt. Of sterker nog het voorwerp past niet in de bus, dan zit je met de gebakken peren. Het kan ook zijn dat je een personen bus huurt om een dagje uit te gaan met familie. Daar gelden ongeveer dezelfde regels met de uitzondering dat je personen vervoert i.p.v. goederen. Bij autoverhuur bedrijven zoals Sixt, Autohopper, Europcar, Autoradam, Bert Jonk kun je de gewenste datums kiezen en online reserveren. Meestal zelfs een dag van te voren. In sommige gevallen kun je zelfs de wagen gelijk ophalen. Een eventuele andere oplossing is Snappcar. Hier kun je direct contact opnemen met een particulier. Het voordeel van Snappcar is dat het van particulieren voor particulieren is. Daarnaast is het vaak voordeliger dan een groot verhuurbedrijf. Let wel op dat je eerst de reviews leest. Goedkoop kan vaak ook duurkoop zijn.

Naar het buitenland rijden met bedrijfswagens

Sommige bedrijven huren zakelijk bestelbusjes, personenauto of een verhuiswagen om eenvoudig goederen te vervoeren. Dit kan voorkomen wanneer het eigen voertuig pech heeft of ze hebben simpelweg niet de juiste capaciteit of zelfs geen vervoer. Het kan ook zijn dat het bedrijf verhuist naar een ander land in Europa en alle verhuisdozen, meubels en inboedel mee wilt nemen. Dan zou het ideaal zijn als er de mogelijk is als je het voertuig bij een andere vestiging kan inleveren. Informeer naar aanvullende mogelijkheden.

Wat zijn de kosten om te huren?

De prijzen om te huren kan varieren van 20 euro tot wel 150 euro. Dit is afhankelijk van het merk, luxe en grootte van het busje, heeft deze een automatische laadklep of is het een personenbus? Andere factoren die de prijs en jouw keuze kan beinvloeden zijn o.a.

  • Hoeveel kilometervrij kun je rijden?
  • Ben je verzekerd tegen schade en diefstal?
  • Hoelang wil je huren?
  • Huur je in het weekend of doordeweeks? (Reguliere en afwijkende openingstijden verschillen)
  • De gewenste laadruimte.
  • Een bestelwagen of een personenbusje?
  • Hoeveel ruimte en welke afmetingen heb je nodig?
  • Een handgeschakeld of automatische bestelbusje?
  • Hoeveel spullen ga je vervoeren? (Mocht het niet zoveel zijn is een bakwagen met trekhaak wellicht beter geschikt)
  • Een Toyota, Renault, Peugeot, Ford of een ander merk?

Op de website staan meestal alle voorwaarden. Lees deze goed na om verborgen kosten te voorkomen.

Hoeveel vrije kilometers krijg je extra erbij?

Meestal is het inclusief een aantal vrije km's wanneer je huurt. Voor de meeste mensen is 100km voldoende. Als je de kilometervrije limiet overschrijdt wordt er een bijbetaling verrekend. Dit bedrag kan oplopen van 10ct tot 0,25 ct. Overleg dit van tevoren om discussies achteraf te voorkomen. Wanneer je binnen deze limiet rijdt zijn de kilometers dus inbegrepen.

Onderhoud aan bestelwagens

Bestel wagens zijn vaak al gekeurd door het bedrijf zelf. Onderhoud hoef je dus geen rekening mee te houden bij een kortere periode. Als je voor een langere periode huurt en grotere afstanden aflegt is het wel handig dat je weet hoe je minimaal het gehuurde moet onderhouden. De wettelijk vastgestelde minimale profieldiepte van een bestelwagen band is circa 1,6 mm. Bij de meeste tankstations kunnen ze dit meten voor je. Of wanneer de winterbanden erop moet worden gezet kun je dit zelf regelen. Ook de oliepeil moet regelmatig gecontroleerd worden.

Extra accessoires voor bussen.

Bij sommige bedrijven is er de mogelijkheid om een extra assortiment aan accessoires mee te krijgen. Spanbanden ook wel sjorbanden en/of spankettingen genoemd, kun je gebruiken om je lading stevig vast te zetten. Of een handige laadlift, bij zware goederen en grote verhuizingen wil je voorkomen dat je je rug belast. De lift neemt het zware werk van je over. Het kan ook voorkomen dat de personen die vervoert moeten worden allemaal rolstoelplaatsen nodig hebben. In dat geval zoeken we niet naar een personenbus maar deze worden ook wel rolstoelbussen genoemd. Rolstoelbussen kunnen personen in een rolstoel gemakkelijk in de bus plaatsen door een speciale rolstoelmodule. Ook moet je weten waar je de verkeersdriehoek kunt vinden en waar de veiligheidsvesten te vinden zijn. Meestal in het dashboardkastje.

Wie is bevoegd om busjes te besturen?

In Nederland geldt dat u een bus, of bedrijfswagen mag besturen met een rijbewijs B. Let wel dat het totaalgewicht maximaal 3500 kg mag zijn. Boven dit gewicht moet u een vrachtwagenrijbewijs in bezit hebben. Een verhuisbus huren kan meestal pas als je 21 jaar of ouder bent en al minstens een jaar rijervaring hebt. Het kan ook zijn dat je meerdere personen wilt laten besturen. Deze situatie kan voorkomen wanneer je een grote verhuizing gaat doen. Je kunt informeren of dat mogelijk is. Sommige autoverhuurlocaties dekken de verzekering niet wanneer de naam van de huurder niet overeenkomt met het contract dat getekend is.

Hoeveel borg moet ik betalen?

Bij de meeste verhuurders betaal je bij het huren van het busje een borgsom. Dit varieert voornamelijk van de grootte van het busje en hoogte van het eigen risico. Wanneer je de bestelbus schadevrij inlevert krijg je deze borgsom terug. Het is dus van belang dat je duidelijke foto's maakt van elke hoek en aanwezige krasjes en deuken van het busje om latere discussies te voorkomen. Borg kan je contant betalen of je kunt het bedrijf vragen een reservering te maken op je creditcard.

Wanneer moet ik het busje retourneren?

U kunt op de website van onze aanbieders zelf bepalen hoelang u het busje in bezit wilt hebben. De meeste verhuurders hanteren een dagtarief of in overleg kunt u zelf een tijd inplannen. Als je het busje maar een dagdeel nodig hebt dan kun je dat overwegen. Meestal wordt dit aangegeven per kalenderdag of per 24 uur of dagdeel.

Per kalendardag: Dit betekent dat je het busje moet terugbrengen voor sluitingstijd of voor middernacht. Per dag: Dit betekent van bijvoorbeeld 10:00 uur tot 10:00 uur de volgende ochtend. Per dagdeel: Dit betekent meestal 3 uren of 4 uren alvorens je het busje terug moet brengen.

Het eind van de huurperiode

Hoe je de staat van de bestelbus in moet leveren staat meestal ook beschreven in de huurovereenkomst. Wanneer je het vuil maakt is het natuurlijk vaak een ongeschreven regel dat je deze eerst grondig schoonmaakt. Zo gemakkelijk is het. Ook krijg je aan het begin een volle tank mee. De verhuurder verwacht dat deze weer vol geretourneerd wordt. Daarom is het raadzaam dat je weet welke brandstof erin gaat. Is het een diesel of benzine? Controleer dit zorgvuldig. Je wilt niet dat je plots met pech langs de weg staat. En niet onbelangrijk, mocht je krasjes of deuken hebben gereden aan het gehuurde wees dan eerlijk en meld dit bij het verhuurbedrijf. Meestal ben je hiervoor gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Daar zijn verzekeringen voor. Maar niet iedereen is even eerlijk en daarom vraagt een bedrijf vaak een borgsom die je met je pinpas of creditcard kunt reserveren. Documenten moeten daarom vooraf worden ondertekend en een adreslegitimatie moet worden gedaan. Mocht er iets gebeuren dan heeft het bedrijf in ieder geval extra maatregelen genomen.