Auto huren?

Waar wil je een auto huren?

Auto huren in populaire plaatsen

Auto huren? Hier moet je op letten!

Wat de reden ook is dat je een personenauto huren wilt, het is slim om jezelf van tevoren goed te informeren over zowel de mogelijkheden als de voorwaarden. Het is niet ingewikkeld om een auto te huren, maar wel belangrijk dat je begrijpt wat voor huurcontract je tekent, en welke verantwoordelijkheden dat met zich meebrengt. Zo kun je met een gerust hart op pad, en hoef je je geen zorgen te maken over de kleine lettertjes. Via deze pagina kom je uit op de beste deal en laagste prijs bij jou in de buurt.

Wanneer is een auto huren een slimme keuze?

Het spreekt voor zich dat je een auto moet huren als je op tijdelijke basis een vervoermiddel nodig hebt. Als je zelf geen auto hebt en een uitje wilt maken met het gezin bijvoorbeeld, of zelfs wanneer je meerdere weken op vakantie wilt naar nieuwe bestemmingen. Dan is een auto huren de juiste oplossing. Maak jouw vakantie compleet en ontdek adembenemende kliffen. Huurauto's zijn daarnaast ook geschikt voor wanneer je voor je werk slechts af en toe bij klanten langs moet.

Permanent een auto op de stoep hebben staan terwijl je deze slechts amper gebruikt is natuurlijk zonde. In veel gevallen is een auto huren zelfs goedkoper, en het levert minder gedoe op. Je krijgt immers niet te maken met allerhande vaste lasten, zoals de verzekering en de wegenbelasting, en bent bovendien geen afschrijving kwijt.

Wanneer je een verhuizing op de planning hebt staan, dan is een personenauto te klein om meubels te vervoeren. In dit geval is het beter om te kijken naar bestelbusjes, of een extra aanhanger.

Mag ik een auto huren om naar het buitenland te rijden?

Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat dit afhangt van het contract dat je afsluit. De meeste aanbieders waar je een auto huren kunt staan ritjes over de grens toe, maar het kan zijn dat dit iets duurder is. Geef dan ook duidelijk aan dat je de auto wilt gebruiken voor een vakantie (of zakenreis) naar het buitenland, dan wordt het contract daarop aangepast. Doe je dat niet, en ga je alsnog met de gehuurde auto de grens over?

Dan loop je het risico op problemen, want als je een ongeval krijgt draai je zelf vrijwel zeker voor alle kosten op. Wanneer je toch van plan bent naar het buitenland te rijden kies dan voor een auto met ongelimiteerde kilometers. Soms is er ook de flexibiliteit en kan je de huurauto ook in het buitenland bij een andere locatie inleveren. Informeer hier naar bij de verhuurder.

Auto huren met of zonder extra verzekering?

Een belangrijk punt om over na te denken als je een auto huren wilt, is de schadeverzekering. Je bent verplicht een zogeheten WAM-verzekering af te sluiten (wettelijke aansprakelijkheid motorvoertuigen), welke schade dekt die je met de auto aan anderen toebrengt. Daarnaast kun je er o.a. voor kiezen een cascoverzekering af te sluiten (die de aansprakelijk voor schade aan de huurauto beperkt), en een diefstalverzekering. Deze tweede zit soms inbegrepen in de cascoverzekering, maar dat is niet bij alle aanbieders het geval. Wil je een auto huren en er zeker van zijn dat je financieel gezien geen risico loopt? Check dan goed welke verzekeringen inbegrepen zitten en wat de dekking is.

Hoeveel bestuurders mogen in de gehuurde auto rijden?

Meestal is het zo dat als je een auto gaat huren er slechts één persoon in mag rijden. Wil je graag kunnen afwisselen met je partner? Dan moet je ook de gegevens van deze tweede persoon laten opnemen in het contract. Uiteraard moeten beide personen beschikken over een rijbewijs B of B+, welke je bij het ophalen van de auto moet laten zien. Gelukkig kan dat bij de meeste verhuisbedrijven snel geregeld worden.

Wat te doen als je pech krijgt?

Het eerste wat je moet doen als je met je huurauto pech krijgt, is ervoor te zorgen dat je op de juiste wijze medeweggebruikers waarschuwt. Plaats de gevarendriehoek minstens 45 meter van de auto vandaag, behalve wanneer je op de vluchtstrook staat. Laat alle passagiers de auto verlaten via de deur die het verst van het verkeer af zit (meestal de rechterdeur), en laat ze op veilige afstand wachten.

Contacteer daarna de pechhulp service van het verhuurbedrijf. Dit nummer vind je in het contract, wat je om die reden altijd in de auto moet bewaren. Leg de situatie uit, en wacht op hulp.

Staat de auto op een onveilige plek en kun je hem niet verplaatsen? Verlaat dan indien mogelijk voorzichtig het voertuig, en laat de alarm-knipperlichten aan om tegemoetkomend verkeer te waarschuwen. Bel ook direct de lokale politie om melding te maken van de gevaarlijke situatie.

Hoe hoog is de borgsom?

Als je een auto huren wilt moet je vrijwel altijd een borgsom betalen. Deze borg is een soort garantie dat je de auto in dezelfde staat weer terugbrengt. Doe je dat niet? Dan kan het zijn dat je minder waarborg, of zelfs helemaal niets terugkrijgt. Deze garantie is meestal van toepassing via je creditcard. Hoe hoog het bedrag is, is afhankelijk van de aanbieder. Sluit je een uitgebreide verzekering af als je een auto gaat huren? Dan is in veel gevallen een borgsom niet nodig. Je bent immers verzekerd voor schade aan de auto, en hoeft deze niet te betalen wanneer er iets gebeurt.

Verborgen kosten bij een auto huren

Iets waar veel mensen wanneer ze een auto huren niet bij stilstaan is dat ze niet alleen de benzine moeten betalen, maar soms ook een bepaald bedrag per kilometer. Zodra ze de auto retourneren wordt de kilometerstand gecontroleerd, en moeten ze daarvoor betalen. Het is dus slim om te checken of het verhuurbedrijf een bepaald bedrag per kilometer rekent, en hoe groot het aantal kilometers is dat inbegrepen zit in de huurprijs. Zo voorkom je verrassingen aan het eind van de huurperiode.

Handige tips voor als je een auto wilt huren

Bij het huren van een auto is het slim om te kijken welke regeling het voordeligst is. Soms is bijvoorbeeld de weekprijs goedkoper dan de prijs voor 6 dagen. Vaak wordt er bovendien een volledige extra dag gerekend als je de auto op een later tijdstip inlevert dan dat je hem opgehaald hebt. Ook dat kan flink schelen, en is zonde als het om slechts 1 of 2 uur gaat.

Ook is het slim om niet perse voor de goedkoopste huurauto te gaan, zeker niet als je veel kilometers gaat maken. Deze is vaak niet de meest zuinige, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent in verband met de brandstofkosten.

Als laatste, check of je een navigatiemiddel nodig hebt, en of deze voorzien is van up-to-date kaarten van het land van bestemming. Niets is vervelender dan in het buitenland rijden en de weg niet kunnen vinden omdat je zelf geen held bent in kaartlezen.

Wanneer krijg ik mijn borg terug?

Veel verhuurders vragen een borg. Soms betaalt u voor de huurperiode een extra bedrag. En krijgt u dit bedrag terug aan het einde van de huurperiode. Als u de auto goed inlevert. Gaat er iets mis tijdens de huurperiode? Dan wordt er geen terugbetaling uitgekeerd. Of een deel niet. Bij sommige verhuurders heb je een creditcard nodig. En machtigt u de verhuurder om maximaal een bepaald bedrag van uw creditcard af te halen als u de auto niet goed inlevert. De inleverdatum en tijd kun je bespreken met het verhuurbedrijf.

Corona proof op vakantie gaan

Met een huur auto kunt u zelf bepalen waar u heen wilt gaan. U kunt ervoor kiezen om met uw huur auto de natuur in te trekken als u de drukte wilt vermijden. Er zijn tal van landen en plekken waar de natuur en afgelegen plekken de ideale vakantie maakt. Als u een echte beleving wilt dan is een camper misschien wel een oplossing om met uw familie op stap te gaan.