airbnb superhost tips

Je huis verhuren via Airbnb ? 9 Tips van een Superhost

1. Maak je huis schoon

Airbnb schoonmaken
Foto door: Svein Halvor Halvorsen

Een schoon huis is een fijn thuis. Schonere huizen krijgen over het algemeen betere beoordelingen.

Gefeliciteerd, Je bent een parttime schoonmaker!

Plan een schoonmaak sessie voordat elke gast arriveert, Hoe groter je huis, hoe meer tijd je hiervoor moet inplannen. Zorg daarom dat de tijd tussen je checkin en checkout tijden ruim genoeg zijn voor jou om het hele huis schoon te maken.

Mijn checkout tijd is tot 11:00 en mijn checkin tijd vanaf 14:00. Dit geeft mij ruim 3 uur de tijd om goed schoon te maken en alles af te stoffen. Je gasten lopen op blote voeten door je huis, zorg dat het fijn voelt.

2. Zorg voor Comfort.

Airbnb nespresso
Foto door: Andreas Lindmark

Een fijn huis is comfortabel. Zorg dat de gasten alle benodigdheden binnen bereik hebben.

Matras
Is je matras comfortabel genoeg ? Het kan een slimme investering zijn om een comfortabeler matras aan te schaffen.

Internetverbinding
Hoe snel is je internet verbinding? Een snelle internet verbinding kan heel fijn zijn wanneer je gasten naar huis facetimen, of zelfs belangrijke gesprekken via skype houden. Het is een kleine investering. we zijn allemaal connected. Een goede verbinding wordt zeer gewaardeerd.

Netflix of Alternatief.
Het comfort om films of documentaires na een (vermoeiende) dag te kijken kan heel fijn zijn voor je gasten, of hun kinderen. Netflix kan je installeren dmv. een Apple TV op je HD Televisie. Een snelle verbinding is hierbij zeer onmisbaar.

Boeken
Zorg voor interessante leeswaar. Je smaak in boeken kunnen veel vertellen over jou als host.

Paraplu’s
In Nederland regent het maar liefst 240 dagen per jaar. Natte gasten die lopen door je huis, kan schadelijk zijn voor je laminaatvloer. Paraplu’s kunnen hierbij een goede uitkomst zijn.

Nespresso Machine
Omdat niet elke gast een barista kan zijn, kan je het makkelijker maken door te zorgen voor een simpele Nespresso machine. Heerlijke koffie hoeft niet moeilijk te zijn. Geef ze dan ook gratis Nespresso cups. De dank zal zeer groot zijn.

Schoon (Gestreken) Beddengoed
Jij wilt niet in een vies bed slapen, je gasten ook niet. Schaf meer dan voldoende beddengoed aan, zodat je niet in tijdsnood kan komen bij het wassen en drogen van beddengoed. Het strijken van beddengoed geeft bonuspunten.

Handdoeken
Zorg voor gevouwen handdoeken en washandjes. Wanneer je gasten besluiten lang te blijven, kan je om de 3 dagen nieuwe handdoeken geven.

3. Verhuur je kamer goedkoper

Het maakt niet uit waar je zal gaan hosten, er zal altijd vraag zijn naar betaalbare slaaplekken. Het is geen goed idee om dezelfde prijs te kiezen als je (ervaren) concurrenten.
Je concurrenten zullen hoogstwaarschijnlijk al bergen recensies hebben van hun vorige gasten.

Recensies = Sociaal bewijskracht.

Kamers met goede recensies krijgen sneller boekingen, omdat feedback van vorige gasten het bewijs zijn van een goede ervaring. Wanneer je pas begint heb je waarschijnlijk geen recensies. Dit betekent dat je moet compenseren. Zet je prijs lager dan de rest en geef je eerste gasten een waanzinnige ervaring. Je eerste recensies zijn alles.

4. Zorg voor Mooie fotografie.

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Goede foto’s met goede belichting maken een huis een stuk aantrekkelijker dan een korrelige foto.

Airbnb Professionele Fotografie

Airbnb heeft een gratis dienst in leven geroepen, professionele fotografie voor je woning. Airbnb geef zelf  aab dat je kamer beter vindbaar wordt in de zoekresultaten wanneer je gebruik maakt van de dienst.

Je maakt een afspraak met een fotograaf, die vervolgens langs komt om je kamer te fotograferen. Je fotograaf zal de foto’s ook bewerken.

Het duurt trouwens 2 – 3 weken voordat je foto’s klaar zijn.

5. Huisregels

airbnb huisregels
Foto door: Lucas

Je kunt eenvoudig huisregels toevoegen aan je listing op Airbnb. Vanaf het moment dat je contact hebt met je gasten is het een verstandig idee om te vragen of je toekomstige gasten de huisregels hebben gelezen en zich hier aan willen houden.

Hiermee voorkom je een hoop verwarringen en problemen. Wil je dat gasten niet roken, of huisdieren meenemen? Zet dit duidelijk in je huisregels.

Ik vraag zelf altijd of mijn gasten schoenen willen uitdoen in het huis. Dit voorkomt dat zand of kleine steentjes de vloer beschadigt.

6. Houd het persoonlijk

Gasten stellen soms veel vragen bij het eerste contact. Beantwoord elke vraag en houd vooral rekening met hun intenties of dieeëtwensen (huwelijksreis, allergieeën, vegetarisch, geloofsovertuiging etc).

Schrijf van te voren een goede routebeschrijving hoe je van luchthaven, busstation, treinstation je woning kunt bereiken.

7. Geef wat extraatjes aan je gasten

Iedereen vindt het leuk om wat extra te krijgen. Dit geldt ook voor je gasten.
Niks is fijner voor een hongerige gast om snacks (Cup noodles, Cup-a-soup, Wafels, Chips, Brood, en Beleg) aan te treffen in je woning.  Zorg ook voor een fijn, simpel ontbijt.

Hagelslag
Foto door: Nosha

Het gaat om het gebaar en hoeft niet al te prijzig te zijn.

Probeer vooral in de huid van je gasten te kruipen.  Wellicht zijn ze nieuwsgierig wat de ‘Nederlandse locals’ graag eten. Bij een huwelijksreis kan een lekker wijntje en wat kaarsjes ook een suggestie zijn.

Zorg vooral dat je badkamer compleet is, in de badkamer is het een must om voldoende shampoo, en badschuim te hebben. Je kan het verder uitbreiden door te zorgen voor: tandenborstels, tandpasta, scheerschuim, wegwerpscheermesjes, wattenschijfjes, wattenstaafjes, lenzenvloeistof.

Dit zijn mijn suggesties, maar kruip zelf in de huid van je gasten en combineer dit met je creativiteit!

8. Geef jouw geheimen als local weg

fietsen-airbnb
Foto door: Leonardo Shinagawa

Een reden waarom gasten vaak voor Airbnb kiezen is het ervaren van een stad door de ogen van een local. Kan jij ze tips geven die een reisgids niet geeft ?

  • Waar eet jij graag?
  • Waar vind je het fijn om een biertje te drinken ?
  • Welke supermarkten zijn het voordeligst en het eenvoudigst te bereiken ?
  • Weet jij een leuk picknick plekje in de stad ?

Al jouw local tips kan je in een reisgids op Airbnb of print zelf een boekje.

Ook is het interessant om altijd te vragen naar de interesses van je gasten, misschien weet jij een aantal leuke suggesties. Vergeet vooral niet de evenementen in jouw stad in de gaten te houden, dat kan eenvoudig via de Evenementenagenda van I amsterdam of Evenementkalender.

Heeft jouw lokale VVV kantoor kaarten van jouw stad? Zorg dat je een aantal op voorraad hebt, die je altijd kunt weggeven aan je gasten.

9. Maak afspraken met je buren

Je buren kunnen het vervelend vinden als je vaak gasten hebt die lawaai maken. Jij kan als Airbnb host in je huisregels en listing aangeven dat je woning niet bestemd is voor wilde feestjes. Hiermee kun je misverstanden voorkomen.

Maak met je buren duidelijke afspraken, zodat je gasten of je buren elkaar geen overlast kunnen plegen. Dit is vooral belangrijk in dichtbevolkte omgevingen zoals appartementencomplexen of flats. En vergeet vooral geen toestemming te vragen van je VVE.

Verhuur je slechts een kamer in je huis? stem dit goed af met je huisgenoten. Voor je huisgenoten kunnen wildvreemde gasten geen fijne verassing zijn.

Airbnb Host en mede-oprichter van Rentsy. Blogt graag over de deeleconomie.

Reacties

comments

Ralph van Slooten

Airbnb Host en mede-oprichter van Rentsy. Blogt graag over de deeleconomie.