Schade met een gehuurd busje, wat moet ik doen?

Het huren van een busje kan een uitkomst zijn voor die grote verhuizing of het vervoeren van spullen voor een evenement. Echter, het moment dat er schade ontstaat aan dat gehuurde busje, kan de stress toeslaan. Maar geen paniek! Met de juiste kennis en voorbereiding kun je deze situatie als een pro aanpakken. Laten we samen door de stappen lopen die je moet nemen om de situatie recht te zetten.

Wie is er aansprakelijk bij schade van een gehuurd busje?

Als je met een gehuurd busje schade maakt, betekent dit niet gelijk dat jij de pineut bent. Er zijn namelijk verschillende soorten schade. Als iemand anders de schade maakt, is diegene de klos en moet hij of zij de kosten betalen. Maar als jij zelf een deukje of kras maakt, bijvoorbeeld tijdens het inparkeren, dan ben jij aan de beurt. En dan heb je nog die gevallen waarbij een onbekende de schade maakt. Je hebt geen idee wie het was en er zijn geen gegevens achtergelaten. Dan ben jij ook de pineut, want de autoverhuurder kan de dader niet meer traceren. De verzekering die bij de huurauto hoort, bepaalt ook wie uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt.

Op het moment van de schade

Mocht het onverhoopte gebeuren, blijf dan kalm. Zorg ervoor dat de situatie veilig is en maak foto's van de schade vanuit verschillende hoeken. Het kan zomaar zijn dat je ter plekke (een deel van) je eigen risico moet ophoesten. Als je later je declaratie indient, kun je deze foto’s meesturen. Bewaar ook de bon of de factuur goed, want die heb je ook nodig voor je schadeclaim.

Bij een ernstig ongeval of betrokkenheid van derden, is het raadzaam om een politierapport op te stellen.

Politierapport bij schade?

Op sommige plekken moet je bij schade of een botsing een (politie)rapport laten maken door de politie of iemand anders. Bijvoorbeeld op Curaçao of in Kroatië. Je vindt hier meer over in de huurvoorwaarden. Nog een goede reden om die huurvoorwaarden even goed te checken!

Contact opnemen met het verhuurbedrijf

Bel zo snel mogelijk het verhuurbedrijf om hen te informeren over de schade. Wees bereid om alle nodige informatie te verstrekken en volg hun instructies nauwgezet op.

Is het verhuurbedrijf verzekerd?

Het verhuurbedrijf moet zorgen voor een basisverzekering (WA) voor de auto. Deze dekt de brokken die je bij anderen maakt als er iets misgaat. Maar pas op, jouw huurauto is hiermee niet gedekt voor schade. Daar kun je wel extra voor verzekeren. Als huurder draai je op voor alle schade aan de huurauto. Met een WA-plus verzekering ben je al voor een groot deel gedekt voor schades aan de huurauto. Houd er wel rekening mee dat er meestal een eigen risico is. Als je schade maakt aan de huurauto, gaat dat van je eigen risico af. En oh ja, je moet altijd een borg betalen, en als je schade hebt, trekken ze dat van je borg af.

Voorkomen is beter dan genezen

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Zorg ervoor dat je de verkeersregels naleeft, vermijd afleidingen tijdens het rijden en parkeer zorgvuldig. Overweeg ook om een aanvullende verzekering af te sluiten wanneer je het busje huurt. Dit kan je financiële gemoedsrust geven, mocht er iets misgaan.

Schade na terugbrengen gehuurd busje

Het kan gebeuren dat een autoverhuurbedrijf na het inleveren van de auto opeens schade vindt aan de huurauto. Die reparatiekosten sturen ze dan naar je creditcard, die je hebt gegeven voor de borg. Meestal rekenen ze deze kosten meteen af bij het inleveren. Belangrijk is dat deze schade al op het check-in formulier staat, waarop de staat van de auto is beschreven toen je 'm inleverde.

Maak voor de zekerheid altijd foto's als je de auto ophaalt en weer inlevert. Zo voorkom je dat je onterecht moet betalen voor reparaties. Als je de auto ophaalt, check dan op het check-out formulier of alle schade al is aangegeven. Zo niet, meld dit dan meteen bij de verhuurder. En als je de auto inlevert, lees dan het check-in formulier goed door en vraag om een kopietje.

Conclusie

Schade aan een gehuurd busje is geen pretje, maar met de juiste voorbereiding en reactie kun je het proces veel minder stressvol maken. Herinner jezelf eraan om altijd veilig te rijden en goed verzekerd op pad te gaan. Zo kun je met een gerust hart de weg op en je concentreren op de taak die voorhanden ligt, in plaats van je zorgen te maken over wat-als scenario’s.