Wat zijn bemiddelingskosten?

Bemiddelingskosten zijn kosten die een bemiddelaar (ook wel ‘huurmakelaar’) in rekening brengt om een verhuurder van een woning en een huurder bij elkaar te brengen. In de praktijk wordt vaak de maandhuur plus btw van de huurder gevraagd als bemiddelingskosten. Weinigen weten dat dit niet altijd mag. Op deze pagina leggen we alle juridische aspecten van bemiddelingskosten uit, inclusief wat wel en niet is toegestaan. Als u een makelaar een woning voor u laat uitkiezen en hij vindt een woning vr was, dan moet u bemiddelingskosten betalen. Als hij voor de verhuurder werkt, zijn er geen bemiddelingskosten.

Wanneer betaal je als huurder geen bemiddelingskosten?

De huurmakelaar of ‘bemiddelaar’ mag bemiddelingskosten voor dezelfde woning niet twee keer in rekening brengen, dus u betaalt geen bemiddelingskosten:

  • als het bemiddelingsbureau voor uw verhuurder werkt
  • als het bemiddelingsbureau voor u en uw verhuurder werkt

Bij bemiddeling is er een wettelijk verbod tweezijdig te bemiddelen. Dit betekent dat als de makelaar in opdracht van de eigenaar/verhuurder werkt, hij geen kosten in rekening kan brengen bij de huurder. Ook niet als de makelaar geen bemiddelingskosten (vergoeding) ontvangt van de eigenaar of verhuurder. Een voorbeeld: Een bemiddelingsbureau of huurmakelaar biedt via hun website een appartement van de verhuurder aan en daar reageer je op. In dit geval moet de verhuurder de bemiddelingskosten betalen. De bemiddelaar en de verhuurder mogen deze kosten niet in rekening brengen aan de huurder.

Wanneer moet je wél bemiddelingskosten betalen als huurder?

Als je een huurmakelaar inhuurt om een nieuwe huurwoning voor je te vinden, dan brengen zij bemiddelingskosten in rekening. Je vertelt de huurmakelaar bijvoorbeeld naar wat voor soort woning je op zoek bent. Het bureau doet dan het harde werk voor je en gaat op zoek om de juiste huurwoning voor je te vinden. De overeenkomst en vergoeding (bemiddelingskosten) spreek je af met de huurmakelaar.

Zijn er andere benamingen voor bemiddelingskosten?

Soms zijn er andere benamingen voor bemiddelingskosten, namelijk:

  • administratiekosten
  • contractkosten
  • inschrijfkosten
  • verhuurkosten
  • makelaarskosten

Als je je zorgen maakt over wat bepaalde kosten zijn, vraag dan de huurmakelaar (of een andere bemiddelaar) om uitleg. Zijn het geen bemiddelingskosten? Dan kunnen het bijvoorbeeld alleen de kosten zijn waarvoor je iets terugkrijgt. Elke huurmakelaar of vastgoedbemiddelaar kan bijvoorbeeld administratiekosten in rekening brengen voor het aanvragen van een huisvestingsvergunning voor je.

Wat is het verschil tussen bemiddelingskosten en sleutelgeld?

Soms vragen sommige verhuurders, naast de standaard borg, om sleutelgeld. Sleutelgeld is een vergoeding die de verhuurder de nieuwe huurder in rekening brengt om het huis te betreden. Sommige vertrekkende huurders kunnen geld vragen in ruil voor hun sleutel. Het vragen om sleutelgeld is niet toegestaan. Het vragen van sleutelgeld is een ‘onredelijk beding’ in de huurovereenkomst en is wettelijk niet toegestaan.

Toch bemiddelingskosten betalen?

Het gebeurt regelmatig dat je als potentiele huurder met je rug tegen de muur staat. U weet niet zeker of de aan u in rekening gebrachte kosten terecht zijn, maar je wilt toch betalen omdat de kans bestaat dat je de woning niet krijgt. In dit geval, zorg dat je altijd betaalt via een bankoverschrijving. Vraag en bewaar altijd een factuur waarop duidelijk staat welke kosten er in rekening zijn gebracht. Vermeld in de omschrijving van de overboeking zeker waar de betaling voor is. Mocht blijken dat de kosten dan inderdaad onterecht blijken te zijn, dan kan je deze bemiddelingskosten terugvorderen via de rechter.

Bemiddelingskosten terugvorderen

Heb je onterecht bemiddelingskosten betaald terwijl dat niet hoefde? Je kunt bemiddelingskosten terugvorderen bij de bemiddelaar. Na deze 5 jaar ben je niet meer in staat om de bemiddelingskosten terug te vorderen. Vraag alleen restitutie van de betaalde bemiddelingskosten na ondertekening van het huurcontract. De bemiddelaar kan wellicht de woning aan een ander geven.