Wat is een tijdelijk huurcontract?

Als je als verhuurder tijdelijk een woning wilde verhuren, dan was het vroeger een probleem: je had een huurcontract voor onbepaalde tijd. Hierdoor was de huurder beschermd en kon de verhuurder het contract niet zomaar opzeggen.

Maar sinds 2016 is er de Wet Doorstroming Huurmarkt en nu is het mogelijk om een huurcontract voor een bepaalde tijd af te sluiten. Zo kun je je woning maximaal twee jaar aan dezelfde huurder verhuren. Na deze twee jaar stopt het contract automatisch. Als je een kamer verhuurt, dan mag het contract maximaal vijf jaar duren.

Wanneer is een tijdelijk huurcontract toegestaan?

Als commerciƫle verhuurder, mag je altijd tijdelijke huurcontracten gebruiken voor alle verhuringen van zelfstandige woonruimten. Er zijn echter beperkingen voor woningcorporaties, die tijdelijke huurcontracten alleen mogen gebruiken in specifieke situaties:

  • Als de huurder tijdelijk ergens anders werkt of studeert
  • Als de huurder zijn huidige woning moet verlaten om renovatie of sloop en tijdelijk ergens anders moet wonen
  • Als de huurder noodopvang nodig heeft
  • Als de huurder een tweede- of laatste-kanshuurovereenkomst heeft
  • Als de huurder een tijdelijke huurovereenkomst heeft in combinatie met begeleiding bij het wonen.

Wat zijn de voorwaarden voor een tijdelijk huurcontract?

  • Heb je een huurcontract voor bepaalde tijd, dan betekent dat dat het contract na een afgesproken periode automatisch stopt. Maar de verhuurder moet je wel op tijd (tussen 3 maanden en 1 maand voor de einddatum) op de hoogte stellen dat het contract stopt. Als je een eigen huis huurt, kan dit maximaal 2 jaar zijn. Als je een onzelfstandige woonruimte huurt, is dit maximaal 5 jaar. Maar bedrijven die sociale huurwoningen verhuren, mogen geen contracten van maximaal 2 jaar aanbieden.
  • Als verhuurder mag je niet zomaar het contract stopzetten. Maar als huurder mag je het wel opzeggen. Hoe lang de opzegtermijn is, hangt af van hoe vaak je betaalt. Betaal je maandelijks, dan is de opzegtermijn 1 maand, met een minimum van 1 maand van tevoren. Betaal je per 3 maanden of langer, dan mag je maximaal 3 maanden van tevoren opzeggen.
  • Het is mogelijk om het huurcontract te verlengen, maar dan wordt het een vast contract. Als huurder heb je dan volle huurbescherming. Dit geldt ook als het vorige contract korter was dan 2 jaar (bij een zelfstandige woning) of 5 jaar (bij een onzelfstandige woning).

Is de huurprijs beschermd bij een tijdelijk huurcontract?

Als je een tijdelijk huurcontract hebt, ben je beschermd tegen te hoge huurprijzen. Huur je een woning van een woningcorporatie en is het een sociale huurwoning? Dan kan je de huurprijs laten checken door de Huurcommissie, zelfs tot zes maanden na het einde of verlenging van het tijdelijke contract.

Bij tijdelijke huur van een sociale huurwoning (of het nu van een woningcorporatie of een particuliere verhuurder is), gelden alle regels over huurprijzen voor sociale huurwoningen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de huurprijs vanaf 1 juli 2022 verhoogd mag worden.

En als je tijdelijk een vrije sectorwoning huurt (of het nu van een woningcorporatie of een particuliere verhuurder is), mag de huurprijs in 2022 maximaal 3,3% verhoogd worden per jaar.