Mijn verhuurder onderhoudt de woning niet, wat kan ik doen?

Heb je problemen met het onderhoud in je huurhuis? Praat eerst met je verhuurder over de problemen. Maar als jullie het niet samen kunnen oplossen, dan kun je een stap verder gaan en je klacht melden bij je gemeente.

Slecht onderhoud eerst bij verhuurder melden

Heb jij problemen met je huurwoning, zoals tocht, lekkages of schimmel? Het belangrijkste is om eerst je verhuurder hierover te informeren. Stuur ze een email of brief en leg daarin uit wat er mis is. Vraag ze om de problemen binnen 6 weken op te lossen en bewaar een kopie voor jezelf. Weinig tijd? gebruik deze voorbeeldbrief.

Als het dringend is, vraag dan om spoed. Maar als je verhuurder de problemen niet oplost of niet reageert, kun je de Huurcommissie inschakelen als het ernstig is. Je kunt kijken of het ernstig genoeg is met de Gebrekencheck van de Huurcomissie.

Wat als je verhuurder niets doet?

Als je verhuurder niets doet aan de problemen, of geen antwoord geeft op je e-mail of brief, kun je de Huurcommissie inschakelen. Gebruik de Gebrekencheck om erachter te komen of de problemen ernstig genoeg zijn om de hulp van de Huurcommissie in te roepen.

Schakel hulp in van de gemeente

Heb je problemen met het onderhoud in je huis? Je kunt ook je klacht melden bij je gemeente. Want volgens de regels moet je huurhuis aan bepaalde normen voldoen.

Als de gemeente het met je eens is, moet je verhuurder het onderhoud aanpakken. En als ze dat niet doen, zal de gemeente het voor hen doen en zijn de kosten voor de verhuurder.

Laat de rechter het slechte onderhoud aanpakken

Als de verhuurder niet zorgt voor het slechte onderhoud, kun je naar de rechter stappen. De rechter kan dan de verhuurder dwingen om alles te repareren. Als hij dit niet doet, krijgt hij een boete van de rechter.

Ook kun je de rechter vragen om het huurcontract aan te passen. Doe dit binnen 6 maanden nadat je de brief met de gebreken hebt verstuurd.

Voor advies kun je terecht bij het Juridisch Loket.

Doe het onderhoud zelf en laat de verhuurder betalen

Heb je zin om het onderhoud of reparaties zelf te doen? Dat kan op twee manieren:

  1. Vraag het toestemming aan de rechter en de verhuurder betaalt de kosten.
  2. Doe het zelf zonder tussenkomst van de rechter, maar bespreek het wel eerst met de verhuurder. De verhuurder betaalt dan de kosten.

Heb je bijvoorbeeld problemen met Elektriciteit dan kun je ook een Elektricien inschakelen en de kosten verhalen op de verhuurder.

Tijdelijke huurverlaging aanvragen bij slecht onderhoud van huurwoning

Huurverlaging bij sociale huurwoning

Als je een sociale huurwoning hebt en er zijn ernstige gebreken, kan je bij de Huurcommissie tijdelijke huurverlaging vragen. Voordat je dit doet, moet je eerst contact opnemen met je verhuurder.

Bij een klacht heeft de verhuurder 6 weken om het op te lossen. Maar als de verhuurder niks doet, is het tijd om hulp in te schakelen bij de Huurcommissie. Zij kunnen niet dwingen dat de verhuurder het onderhoud doet, maar ze kunnen wel de huur tijdelijk verlagen tot het opgelost is.

Dit betekent dat je een deel minder huur moet betalen, totdat de gebreken verholpen zijn. De Huurcommissie kan maximaal 80% van je huur verlagen, dus jij betaalt dan nog maar 20%. Totdat de Huurcommissie een nieuwe, lagere huur vaststelt, blijf je je oude huur betalen.

Huurverlaging bij huurwoning in de vrije sector

Heb je een huis in de vrije sector? Dan kan je geen huurkorting krijgen door de Huurcommissie. Maar je kan wel naar de Huurcommissie voor advies gaan als dat in je huurovereenkomst staat. Of als je dat afspreekt met je verhuurder.