Mag ik mijn huurwoning verbouwen of renoveren?

Dat is afhankelijk van de bepalingen in uw huurovereenkomst en de wetten die gelden voor huurwoningen. Sommige verhuurders geven toestemming voor bepaalde verbeteringen die door de huurder zelf worden uitgevoerd, terwijl andere verhuurders dit verbieden. Het is daarom belangrijk om de huurovereenkomst te raadplegen en eventueel contact op te nemen met de verhuurder voordat u begint met enige renovatie of verbouwing.

Rechten bij renovatie huurwoning

Als je in een huurwoning woont, mag je verhuurder je woning niet zomaar verbouwen. Je moet daarvoor toestemming geven. Behalve als je in een gebouw woont met minstens 10 woningen. Dan moet de verhuurder toestemming hebben van minimaal 70% van de huurders.

Verbetert de renovatie de huurwoning?

Je verhuurder wil wellicht je woning verbouwen, omdat deze toe is aan verbetering. Als het voorstel redelijk is, moet je akkoord gaan. Dit kan gaan om een nieuwe badkamer, keuken of dubbel glas.

Renovatie voor meer dan 10 woningen

Als de verhuurder een bouwkundige eenheid met 10 of meer woningen of bedrijfsruimten wil verbouwen, heeft hij niet altijd jouw toestemming nodig. Maar wel die van minimaal 70% van de huurders. Dit kan gaan om de isolatie van het dak of vernieuwing van de gezamenlijke CV.

Renovatie voor minder dan 10 woningen

Bij minder dan 10 woningen moet de verhuurder wel jouw toestemming hebben om te verbouwen.

Ontevreden met renovatie voorstel

Als er minstens 10 woningen zijn en 70% van de huurders heeft toestemming gegeven, kun je naar de rechter stappen als je het niet eens bent met het renovatievoorstel. Dit moet je binnen 8 weken doen na de brief van de verhuurder waarin de verbouwing bevestigd wordt. Als de verbouwing doorgaat volgens de rechter, moet je daarmee akkoord gaan.

Renovatie en onderhoud

Renovatie is anders dan onderhoud, maar in renovatievoorstellen zit vaak ook werk voor onderhoud. Voorbeelden zijn nieuwe kozijnen, schilderwerk of reparaties. Hier heb je geen toestemming voor nodig.

Huurverhoging na renovatie

Na renovatie van je huurwoning betaal je meestal een hogere huur. Als je een sociale huurwoning hebt, kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging.

Vergoeding verhuiskosten

Als je tijdelijk moet verhuizen tijdens de verbouwing, bijvoorbeeld door overlast, heb je misschien recht op een vergoeding voor verhuiskosten.