Extra kosten: Wat mag je verwachten bij het tekenen van een huurcontract?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning en ben je bezorgd over extra kosten die bij een huurcontract komen kijken? Overweeg dan de extra kosten die de verhuurder kan vragen, zoals overnamekosten of een waarborgsom.

Laat je niet verrassen door vervelende verrassingen en zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent met de extra kosten:

Borg oftewel een waarborgsom

Als je een huurcontract tekent, moet je vaak een waarborgsom betalen. Dat mag volgens de wet en er is geen regel hoe hoog die mag zijn. Meestal is het 1 of 2 maanden huur.

Stopt je met huren? Dan krijg je de waarborgsom terug, zonder rente. Maar laat de woning dan wel in goede staat achter. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je je waarborgsom niet terugkrijgt.

Overnamekosten voor inboedel in de huurwoning

Als de vorige huurder nog spullen achterlaat in het huis, moet je er soms voor betalen als je deze spullen overneemt. Laat het duidelijk weten als je de spullen niet wilt hebben. Als de spullen aan het huis bevestigd zijn en ze kunnen niet zonder schade verwijderd worden, dan horen deze bij het huis. Zoals: inbouwkasten, sanitair of deuren. Je betaalt dan voor deze spullen bij de huur.

Verhuurkosten

De verhuurder heeft kosten om een woning te verhuren. Bijvoorbeeld om het huurcontract te maken of om de woning te laten zien aan nieuwe huurders.

Hij mag geld hiervoor vragen, maar het moet redelijk zijn in verhouding tot de werkzaamheden. Als je te veel betaalt voor de verhuurkosten, kun je dat geld terugvragen bij de rechter, maar vraag eerst advies bij het Juridisch Loket.

Verhuurder vraagt om sleutelgeld

Jouw verhuurder mag geen geld vragen voor de sleutel. Dit noemen ze sleutelgeld en soms vragen verhuurders dit bij een huurcontract. Als je sleutelgeld betaalt, krijg je er niks voor terug, ook niet als je de huur opzegt.

Als je toch sleutelgeld hebt betaald, ga dan naar de rechter. Je moet dan bewijzen dat je het geld hebt betaald, bijvoorbeeld met een bon. Als er geen bon is, maar was er iemand bij de betaling aanwezig? Die persoon kan dan als getuige optreden, maar die mag niet familie zijn.

Bemiddelingskosten

Als je hulp nodig hebt om een woning te vinden, betaal je soms aan een makelaar, die je dan met de verhuurder in contact brengt.

Maar als deze makelaar ook voor de verhuurder werkt, mag hij geen geld van jou vragen, ook niet als de verhuurder dit niet betaalt.

Als je te veel hebt betaald, kun je dit terugvragen. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Geschillencommissie, of naar de rechter stappen als de verhuurder daar niet bij is aangesloten.