Wat is onderverhuur?

Wanneer je een huurder bent in een huurwoning, kan het een aantrekkelijk idee zijn om (een deel) van de woning te verhuren aan iemand anders om de kosten te verlagen, of je wilt graag een extra bron van inkomen. Er zijn echter regels voor onderverhuur. Je kunt dit niet zomaar doen zonder toestemming. Rentsy heeft alle belangrijke punten voor je op een rijtje gezet zodat je weet hoe je een huurwoning legaal kunt onderverhuren.

Wanneer mag je onderverhuren?

Huurders mogen onderverhuren, maar moeten eerst toestemming krijgen van de verhuurder. Dit geldt ook als ze slechts een deel van de woning willen verhuren en daar ook willen blijven wonen. Als huurder mag je een kamer in je huis onderverhuren als je verhuurder daar toestemming voor geeft. Laat de afspraken vastleggen in een huurcontract of huurovereenkomst. Het is niet toegestaan als dit expliciet verboden is volgens het huurcontract Onderverhuur is doorgaans vaak toegestaan wanneer de hoofdhuurder zelf geen gebruik kan maken van de woning. Bijvoorbeeld, bij lang verblijf in het buitenland.

Betaal ik inkomstenbelasting bij onderverhuur?

Als je tijdelijk een gedeelte van uw woning verhuurt, heeft dit voor je meestal geen fiscale gevolgen voor de inkomstenbelasting. Om dit te laten werken, moet je een redelijke huur vragen voor het verhuurde woningdeel. Een redelijke huur is een bedrag waarin, naast de huurprijs, een vergoeding wordt gevraagd voor bijvoorbeeld energieverbruik.

Wat gebeurt er als ik illegaal een kamer onderverhuur?

Huren zonder toestemming van de verhuurder kan je in de problemen brengen. Zo loop je het risico dat je huurovereenkomst met zowel de hoofdhuurder als de onderhuurder per direct wordt beƫindigd. Via de rechter kan de hoofdverhuurder de huurovereenkomst met de hoofdhuurder beƫindigen. Het komt vaak voor dat verhuurders en woningcorporaties vervolgens een schadevergoeding eisen.

Wat gebeurt er als ik illegaal onderhuur?

Ben je de onderhuurder? dan ben je niet strafbaar bij illegale onderverhuur. Soms moet je als onderverhuurder het huis uit. Dit is vaak onvermijdelijk wanneer huurovereenkomst of huurcontract tussen de hoofdhuurder en hoofdverhuurder eindigt. De situatie kan per woningtype verschillen:

Zelfstandige woonruimte:

Je kunt in de woning blijven en het met de hoofdverhuurder overnemen. Als de hoofdverhuurder dit niet wil, moet hij een rechter vragen om dit te stoppen. Dit moet binnen 6 maanden gebeuren.

Kamerhuur

Is er nog iemand met wie je een keuken of badkamer deelt? Zo niet, dan is er geen onafhankelijkheid. Dan mag je niet meer in de kamer wonen en moet je vertrekken.

Kan ik huurtoeslag krijgen als onderhuurder?

Kun je huurtoeslag krijgen als je huurt van iemand die in hetzelfde huis woont, bijvoorbeeld een kamer of een zolderkamer? Om recht te hebben op huurtoeslag moet je aan dezelfde voorwaarden voldoen als gewone huurders. Huur je slechts een kamer die geen zelfstandige woonruimte is, kan je hier geen huurtoeslag voor krijgen.