Wat is een particuliere huurwoning?

Wat zijn particuliere huurwoningen?

Een particuliere huurwoning is een type huurwoning dat wordt verhuurd door een particuliere verhuurder. De woning wordt dan verhuurd door een particuliere verhuurder. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die een tweede woning bezit en verhuurt voor de extra inkomsten of een belegger die meerdere huurwoningen verhuurt.

Het grootste voordeel van het huren van een particuliere huurwoning is dat je direct kunt verhuizen in de woning vaak zonder een wachtlijst van een aantal jaren. Een nadeel kan zijn dat de huurprijs in de meeste gevallen hoger is dan bijvoorbeeld bij een sociale huurwoning.

Wat is een particuliere eigenaar?

Een particuliere eigenaar of particuliere verhuurder is een individu die zijn woning verhuurt. De woning dus niet verhuurd door een woningbouwvereniging of woningcorporatie. Elke huiseigenaar kan legaal zijn woning verhuren als particuliere verhuurder.

Hoe vind ik een particuliere huurwoning?

Het vinden van een particuliere huurwoning is niet alitijd een gemakkelijke taak. Het eerste dat u moet doen, is een idee hebben van het type woning dat u zoekt. Zoek je een eengezinswoning, appartement, studio of een kamer? U kunt een particuliere huurwoning zoeken via een makelaar, een woningruilsite, woningsites, facebook-groepen of advertenties in kranten.

Verhuurmakelaars helpen vaal bij het vinden van de perfecte plek voor hun klanten en ze zullen informatie verstrekken over de huurprijs en eventuele kosten die gepaard gaan met het huren van een woning. Je kunt ook in Facebook-groepen kijken voor mensen die op zoek zijn naar huisgenoten of huisgenoten of woningen aanbieden, maar dit is misschien niet altijd even veilig als andere opties omdat er geen screeningproces is voor de verhuurder.

Wat is het verschil tussen sociale huur en particuliere huur?

Als u een sociale huurwoning huurt, doet u dat via een woningcorporatie of woningbouwvereniging. Bij particuliere huur is geen woningcorporatie of woningbouwvereniging betrokken, slechts een particuliere verhuurder.

De sociale huurwoningen via een woningcorporatie, worden zonder winstoogmerk verhuurd en dat is anders dan uw reguliere particuliere huurwoningen. Sociale huurwoningen zijn betaalbare woningen bestemd voor mensen met een lager inkomen.

Om een sociale/betaalbare huurwoning te krijgen, ben je verplicht om in te schrijven bij de woningbouwvereniging of een woningcorporatie en voldoen aan een aantal eisen.

Is een particuliere huurwoning hetzelfde als een vrije sector woning?

Het komt vaak voor dat een particuliere huurwoning in de vrije sector valt. Huurwoningen in de vrije sector vallen boven de liberalisatiegrens van € 763,47 (2022). Valt het bedrag onder deze liberalisatiegrens, dan is de huurwoning een sociale huurwoning. Sociale huur wordt wel eens gedaan door particuliere verhuurders, maar komt over het algemeen veel minder vaak voor dan door woningcorporaties.

Kan je huurtoeslag krijgen als je particulier huurt?

Het maakt niet uit van wie u huurt. U mag huren van een makelaar, woningcorporatie of een particuliere verhuurder. U komt alleen in aanmerking voor huurtoeslag als de woning een zelfstandige woonruimte is, zoals een flat, studio of appartement. Een zelfstandige woning moet beschikken over:

 • een eigen toilet
 • een eigen woon en slaapkamer
 • een eigen keuken
 • een eigen voordeur die u van binnen en buiten kunt afsluiten

Is het toilet of de keuken gedeeld met anderen, dan is het geen zelfstandige woning.

Wat zijn de voor en nadelen bij het huren van een particuliere huurwoning?

Hoewel er veel voordelen zijn aan het huren van een particuliere huurwoning, kan het ook enkele nadelen met zich meebrengen. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een huisjesmelker, die voeren vaak geen reparaties uit proberen elke cent aan winst uit de huurwoning te persen.

Zorg dat je een goede indruk hebt van de verhuurder voordat je een contract ondertekent. Wanneer je een particuliere huurwoning kiest, moet je er rekening mee houden dat particuliere verhuurders vaak een hogere huurprijs vragen, dus het is belangrijk om goed op te letten bij het kiezen.

Veel particuliere huurwoningen zijn particuliere woningen. Hierdoor betaal je altijd een hoge huurprijs en als er geen indexeringsclausule in de huurovereenkomst is opgenomen, kan deze huur in grote stappen veel hoger uitvallen.

Voordelen

 • Er zijn vaak gestoffeerde of gemeubileerde huurwoningen beschikbaar
 • Geen lange wachtlijsten, je kunt snel intrekken in de nieuwe huurwoning
 • Direct contact met verhuurder
 • Vaak aantrekkelijkere locaties

Nadelen

 • Huisjesmelkers kunnen laks zijn betreft onderhoud aan de huurwoning
 • Vaak een hogere huurprijs
 • Huurcontracten kunnen vaak geen indexeringsclausule bevatten, waardoor de huurprijs fors kan oplopen.
 • Er is geen wettelijke maximump huurprijs