Wat is een eengezinswoning?

Een eengezinswoning is een woning die meestal door slechts één gezin wordt bewoond. Daarom noemen we het ook eengezinswoning. Een eengezinswoning is een prima alternatief voor wie liever niet samenwoont met huisgenoten of in een flatgebouw. In een eengezinswoning heb je geen boven-en onderburen. Een eengezinswoning heeft de volgende kenmerken:

  • De woning is op de begane grond en er zijn geen andere woningen boven of onder. Is dit wel het geval, dan zou je kunnen spreken van een maisonnette, appartement, bovenwoning of benedenwoning. Dit laatste type woning wordt ook wel parterre genoemd.
  • Een eengezinswoning heeft een ingang naar buiten vanaf de openbare weg en bevat doorgaans minimaal één woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer en de exclusieve toegang tot hun eigen badkamer en wasfaciliteiten.
  • Er zijn drie typen eengezinswoningen: rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande (huur)woningen

De meest voorkomende woningen in Nederland zijn overwegend eengezinswoningen. Volgens cijfers van het CBS waren ze goed voor 64 % van al het woonaanbod in Nederland. In de noordelijke en zuidelijke provincies is het gemiddelde nog hoger. De enige uitzondering was het percentage eengezinswoningen in Zuid-Holland en Noord-Holland, hier is het lager dan het percentage meergezinswoningen. In de verstedelijkte gebieden ligt het aantal eengezinswoningen een stuk lager. Wanneer je een woning wilt huren, is er een groter aanbod aan appartementen te huur en studio's te huur vergeleken met eengezinswoningen.