Wat is Antikraak wonen?

Antikraak is een veelvoorkomend verschijnsel: individuen die een gebouw bewonen om te voorkomen dat het in leegstand duikt. Maar wat IS precies antikraak wonen? Antikraak wordt vooral toegepast om te voorkomen dat leegstaande gebouwen of woningen door krakers worden bezet. Antikraak is meestal een tijdelijke huurovereenkomst die van kracht is om panden te beschermen. Wanneer panden als Antikraakwoningen worden aangeboden kan er veel stress voor de verhuurder worden voorkomen, Door het voorzien van antikraakwoningen of panden wordt voorkomen dat het pand in verval raakt.

Is antikraak wonen goedkoop?

Veel huurders vragen zich vaak af of antikraak wonen goedkoper is dan een normale huurwoning. Het antwoord is dat het echt van de situatie afhangt. Antikraakmaatregelen kosten ongeveer de helft van een normale huurwoning, dus u kunt geld besparen. Wel zijn de prijzen nu gestegen ten opzichte van 10 jaar geleden. Huurprijzen voor een antikraakwoning liggen gemiddeld tussen €150,- en €300,- per maand. Ook is er vaak sprake van een eenmalige vergoeding, zoals plaatsingskosten en administratiekosten en een borg, wat vaak twee maal de maandelijkse huurprijs is. Maar een borg krijg je altijd terug wanneer je alles netjes achterlaat. U betaalt niet altijd voor nutsvoorzieningen, zoals (gas, water en licht) maar het kan zijn dat dit wel gebeurt, dus het is belangrijk om daar in het contract op te letten.

Wat voor type woning kan je antikraak huren?

Een antikraakwoning is vaak geen appartement of rijtjeshuis. Het kan zomaar een gebouw zijn dat oorspronkelijk voor andere doeleinden is ontworpen en daarna is omgebouwd tot woonruimte. Bijvoorbeeld: oude schoolgebouwen, kantoren, maar ook landhuizen en oude sportscholen of ziekenhuizen.

Heb je recht op huursubsidie bij antikraak?

Officieel teken je geen huurcontract, maar in plaats daarvan teken je een bruikleenovereenkomst. In ruil voor uw tijdelijke bewoning van het pand om krakers, inbrekers en zwervers tegen te houden, betaalt u heel weinig. In plaats van huur te betalen, betaal je een onkostenvergoeding of een bruikleenvergoeding, daarom is het niet mogelijk om hier huursubsidie voor aan te vragen.

Voordelen van antikraak wonen

1. Lage huurprijzen

Een van de beste dingen van antikraak wonen is de betaalbare huur. Normaal gesproken betaal je voor een kamer in de stad of bij het huren veel meer in vergelijking met een antikraak woning. Bij het huren van een antikraakwoning is dit vaak niet het geval, in tegendeel zelfs: het komt voor dat je een volledige huurwoning tot je beschikking hebben voor slechts 200 euro per maand. Appartementen, klaslokalen of kamers huren zelfs goedkoper, je vindt ze al vanaf € 90,- per maand.

2. Unieke locaties

Als je antikraak woont kom je terecht op unieke locaties. Het kan zijn dat je in een appartement in het centrum gaat wonen en je slechts huur van zo'n 100 euro hoeft te betalen. Je kunt ook objecten vinden op andere mooie plekken, zoals boerderijen in bosrijke gebieden of molens.

3. Groot aanbod

De diversiteit aan antikraakwoningen is divers. Er zijn veel organisaties waar je je kunt aanmelden als je een contract wilt voor een antikraakwoning. Wist je dat je ook tijdelijke werkruimte, studio en winkelruimtes kunt huren? Dit is ideaal als je tijdelijk een werkplek nodig hebt.

4. Een woning zonder wachtlijst

Als je lange wachtlijsten voor een kamer of sociale huurwoning wilt vermijden, overweeg dan om naar een antikraak te verhuizen. Je vindt een woning vaak direct en zonder wachttijd. De wachttijd kan variëren afhankelijk van de organisatie en het aanvraagproces, maar je kunt verwachten dat je niet langer dan een paar weken hoeft te wachten.Gelukkig zijn er ook genoeg appartementen of huizen te huur voor mensen die liever een woonruimte met eigen voorzieningen hebben, zodat ze die niet met anderen hoeven te delen.

6. Antikraak in een appartement of huurwoning

Het kan zijn dat je liever in een huurwoning of appartement wilt wonen, dit soort woningen zijn vaak beschikbaar als antikraakwoning. Dit Ideaal voor mensen die graag een eigen plek willen, zonder de voorzieningen te delen.

Nadelen Antikraak wonen

1. Geen zekerheid door korte opzegtermijn

Een nadeel van anti-kraak is de onzekerheid over hoe lang je mag blijven. Het kan zijn dat u enkele dagen of weken van tevoren niet weet dat u op een bepaalde datum moet vertrekken.

2. Vaak strenge regels

De regels voor eigendom en beheer van onroerend goed kunnen soms een beetje lastig zijn. Verhuurders kunnen bijvoorbeeld het recht hebben om u onmiddellijk uit huis te zetten onder omstandigheden zoals het geven van een feestje, te laat betalen met de huur, of iemand daar laten blijven zonder toestemming of een kamer schilderen zonder toestemming.

3. Geen huisdieren of kinderen

Sommige overeenkomsten bepalen dat huisdieren of kinderen niet zijn toegestaan wanneer je antikraak gaat wonen, terwijl je in andere gevallen met maar slechts 2 mensen mag wonen.

4. Niet altijd Privacy.

De verhuurder heeft het wettelijke recht om uw eigendom te betreden zonder opgaaf van reden en zonder uw toestemming. Dit kan je een onzeker gevoel geven, alsof je geen privacy hebt. Soms is het zo dat u intrekt in een huis dat te koop staat. In dat geval zullen er af en toe mensen komen kijken. Het kan voorkomen je contractueel verplicht bent om het huis netjes te houden.

5. Verantwoordelijk voor onderhoud en/of beschadigingen

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de woonruimte ligt vaak bij de bewoner. Kosten zoals het repareren van een kapotte cv-installatie of het verhelpen van een lekkage zijn voor uw rekening. En eventuele schade aan de eigendommen die u veroorzaakt, is ook voor uw rekening.

6. Geen recht op huurbescherming en vervangende woning

Als je in een kraakpand woont, heeft u mogelijk geen recht op huurbescherming. Dit betekent dat uitzetting meestal onmiddellijk plaatsvindt en dat je ook geen recht op vervangende woonruimte krijgt.

7. Vaak aanpassingen in woonruimte nodig

Vergeet niet dat er meestal enige aanpassing nodig is voordat kamers comfortabel kunnen worden gebruikt. Een kantoor of klaslokaal is tenslotte niet gemaakt om in te wonen, toch? Wanneer je de woning verlaat, denk er dan aan om het bij terugkomst in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het is meestal niet toegestaan om grote verbouwingen uit te voeren zoals het schilderen van de muren of het veranderen van belangrijke dingen in de kamer. U kunt echter altijd contact opnemen met de organisatie die de ruimte verhuurt en hiernaar informeren.

8. Verhuur aan derden bij vakantie

Als u op vakantie gaat, kan de verhuurder uw woonruimte aan iemand anders verhuren. Sommige organisaties staan dit pas na meer dan een bepaald aantal weken toe, terwijl andere dit al na een paar dagen toestaan. Je woont er om krakers weg te houden, en als je voor langere tijd weggaat, is het risicovol voor het pand.