Sinds april 2021 kun je bij je verhuurder om een tijdelijke korting op je huur vragen. Dit kan bijvoorbeeld als je door de coronacrisis minder geld verdient. Of als je net gescheiden bent, of als je verhuist naar een huis waar je meer huur moet betalen.
Wat zijn de voorwaarden voor een tijdelijke huurkorting?
Als je als huurder een tijdelijke korting nodig hebt voor de huur:
- Vraag het dan schriftelijk aan je verhuurder. Dat kan via e-mail of een brief.
- Vraag om een korting voor een bepaalde tijd. Dat kan variëren van 1 maand tot maximaal 3 jaar.
- Verhuis je naar een huis waar je meer huur moet betalen? Dan kun je vragen om in stapjes naar de hogere huur te gaan. Dat gebeurt in een periode van maximaal 3 jaar, zodat je aan de hogere huur kunt wennen.
- Of je verhuurder korting geeft, en onder welke voorwaarden en voor hoe lang, bepaalt hij. Hij hoeft je geen korting te geven.
Tijdelijke korting voor nieuwe woning ook mogelijk
Als je naar een nieuwe woning verhuist, kun je ook om een tijdelijke huurkorting vragen. Bijvoorbeeld als de nieuwe woning duurder is dan je huidige woning, maar bij dezelfde verhuurder. Je verhuurder kan dan afspreken om te beginnen met een lagere huur en in drie jaar tijd stapsgewijs omhoog te gaan tot de huurprijs die hij in gedachten had.
Verhuurder beslist of hij akkoord gaat
De verhuurder hoeft niet per se mee te werken aan je verzoek om tijdelijke huurkorting. Dit betekent dat je afhankelijk bent van zijn goede wil. Je kunt de korting niet afdwingen.
Wat gebeurt er met je huur als de tijdelijke korting eraf is?
Je verhuurder mag de huur na de afgesproken tijd weer verhogen. Dan betaal je weer de oude huurprijs, of de huurprijs plus eventuele verhogingen die in die tijd zouden hebben plaatsgevonden. Je hoeft de korting niet terug te betalen aan de verhuurder.
Na 3 jaar is de huur met korting je nieuwe normale huur
Het kan zijn dat je verhuurder de huur na 3 jaar niet verhoogt naar de oude huur of naar de oude huur plus eventuele verhogingen. Dan wordt de huur die je betaalt na die 3 jaar je nieuwe basishuur. Hierdoor zal de verhuurder vervolgens de jaarlijkse huurverhoging bepalen.
Huurverhoging als de huur met korting onder de huurtoeslaggrens ligt
Het kan zijn dat je huur vóór de tijdelijke korting boven de huurtoeslaggrens lag, maar door de korting onder de huurtoeslaggrens is gekomen. Na de afgesproken periode mag je verhuurder de huur dan beperkt verhogen. Je nieuwe huur mag dan maximaal de huurtoeslaggrens bedragen die op dat moment gelden.