Wat is het verschil tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector?
Sociale huurwoningen
- Maximale huurgrens: Woningen met een hogere kwaliteit krijgen een hogere huur. De prijs is geplafonneerd, afhankelijk van de kwaliteit van uw huis. De maximale huurprijs voor een sociale huurwoning mag niet boven de €720,42 (2019) per maand uitkomen.
- Maximale huurverhoging: Uw huur kan elk jaar stijgen en er is een maximum. Maar het is niet voor onbepaalde tijd, het jaarlijkse maximum is beperkt.
- Inkomen: Uw inkomen mag niet te hoog zijn. Wanneer uw inkomen niet te hoog is, komt u in aanmerking voor een sociale huurwoning bij een organisatie als een woningbouwvereniging.
- Huurtoeslag: Mogelijk heeft u recht op huurtoeslag. Zie het artikel Kan ik huurtoeslag krijgen? op de site van de belastingdienst of u hiervoor in aanmerking komt.
Vrije sectorwoningen
- Zelfstandige woning: alleen zelfstandige woningen kunnen in de vrije sector vallen. Zelfstandige woningen zijn als appartementen waar uw huishouden een eigen toegang heeft. Bijvoorbeeld naar hun eigen keuken, badkamer en toilet. Dit kunnen eengezinswoningen of appartementen zijn.
-
Geen maximale huurgrens:
De huurprijs van uw woning is vrij. Er geldt geen maximale huurprijs. - Maximale huurverhoging: De huur kan mogelijk elk jaar stijgen. Echter, er is een maximum. Vanaf 1 mei 2021 tot 1 mei 2024 is er een wettelijk vastgestelde jaarlijkse huurverhoging.
-
Geen huurtoeslag:
Je komt meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag omdat je ofwel te veel verdient of de huur te hoog is. Het kan zo zijn dat je toch recht hebt op huurtoeslag. Check dit vooral even na op de site van de belastingdienst.