Alles over studeren, studenten, en studentenwoningen

Wat is een studentenhuis?

Studentenwoningen zijn de voornaamste woonvorm voor studenten. Ofwel een plek waar studenten kunnen studeren, en zichzelf terug kunnen trekken na een weekendje uit of lange studiedag.

Een studentenhuis is een huis dat je deelt met huisgenoten. Je hebt altijd een eigen slaapkamer, tussen de (6m2 - 30m2). De andere faciliteiten, zoals de keuken, badkamer(s), WC(s), woonkamer, wasruimte, en eventuele tuin of balkon deel je meestal met je huisgenoten. Goede communicatie is dus erg belangrijk in een studentenhuis.

Vaak vormen huisgenoten een hechte vriendengroep,  maar binnen andere huizen wordt meer langs elkaar heen geleefd. Dat komt vooral door de huiscultuur. Soms worden er ook feestjes gegeven dat vooral om sociale interactie gaat. Bij het zoeken van een kamer in een studentenhuis is het vinden van een huiscultuur die bij jou past erg belangrijk. Dit maximaliseert het woonplezier van jou en je huisgenoten.

Waarom gaan studenten op kamers?

Er zijn verschillende redenen waarom studenten op kamers gaan. Het kan zijn dat de woonplaats waar de student opgegroeid is ver ligt van de universiteit of faculteit. Dit is praktisch niet tijd efficient om heen en weer te reizen.

Moeten studenten ingeschreven staan?

Als huurder heb je de wettelijke verplichting om ingeschreven te staan bij de gemeente van jouw woonadres. Dit wordt ook wel GBA genoemd. Zonder inschrijving kun je bijvoorbeeld ook geen studiefinanciering ontvangen. Het komt voor dat de gemeente controleert of je er daadwerkelijk woont.

De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. Dit zijn onder andere gegevens over naam, woonadres, geboorte, verhuizing, huwelijk en kinderen. Je kunt dit meestal online regelen via DIGID. Het is dus verplicht om ingeschreven te staan op het adres waar je woont. Ga je verhuizen? Geef dat dan gelijk door.

Hebben studenten recht op huurbescherming?

Wanneer je als student een kamer of appartement huurt heb je recht op huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen. Als u een kamer huurt van iemand die een woning huurt en ook in die woning woont (hospitaverhuur), dan heeft u geen huurbescherming als de huur van die woning eindigt. Dan sta je er zelf voor om een nieuwe onderkomen te zoeken.

Huurbescherming via een mondelinge afspraak

Een mondelinge afspraak is in principe ook een geldige overeenkomst. Het is echter lastig om te bewijzen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er een verschil van mening is tussen huurder en verhuurder. Daarom is het van belang dat er altijd een schriftelijke overeenkomst is met handtekeningen van beide partijen ( Huurder en verhuurder)