Ik ga een kamer huren, waar moet ik op letten?

Heb je plannen om een kamer te huren? Cool! Maar let op, er zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Zorg dat je een volledig huurcontract hebt en check of de kamer in goede staat is. Vergeet ook niet om je nieuwe adres door te geven aan de overheid.

Check het huurcontract!

Het huurcontract is een belangrijk stuk papier waarin alles staat wat je met de verhuurder hebt afgesproken. Hieronder een aantal dingen die je moet controleren:

  • Wie is de huurder en wie is de verhuurder?
  • Wat is het adres en kamernummer van de kamer die je huurt?
  • Wanneer begint het contract?
  • Wat zijn de regels in het huis?
  • Hoe en wanneer betaal je de huur?
  • Wanneer gaat de huur elk jaar omhoog?
  • Hoeveel is de huur en wat zijn de servicekosten?
  • Mag je internet en telefoon gebruiken?
  • Heeft een huurder die vertrekt het recht om iemand anders voor te dragen als nieuwe huurder?
  • Check of zowel jij als de verhuurder het contract hebben ondertekend.

Check de huurprijs

Betaal je huur altijd op tijd. Maar als je vindt dat de huurprijs te hoog is, kun je dat achteraf laten controleren. Je moet dit doen binnen 6 maanden nadat het huurcontract is begonnen. Dan kan de Huurcommissie namelijk beslissen om de huur terug te laten gaan. Handig!

Weet je niet zeker of je teveel of te weinig betaalt voor je kamer? Je kan dat controleren met het puntensysteem. Dingen als apparatuur, bergruimte, eigen badkamers, enz. kunnen het verschil maken en een paar euro besparen op de huurprijs.

Check of de kamer in orde is

De verhuurder moet ervoor zorgen dat de kamer in goede staat is. De verhuurder is verantwoordelijk voor grote reparaties, zoals het buitenschilderwerk en reparaties aan de CV-ketel. Als er iets mis is met de kamer, laat het dan schriftelijk aan de verhuurder weten.

Kleinere dingen, zoals schilderen en schoonmaken, moet je zelf regelen. Dit geldt ook voor het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken, het toilet en de badkamer. Dit doe je samen met de andere huurders.

Pas op bemiddelingskosten

Als je via een makelaar of derde partij een kamer gaat huren, mag die makelaar geen extra geld van jou vragen voor zijn diensten. Dat is namelijk verboden. Als de makelaar je toch extra geld vraagt voor bijvoorbeeld "administratiekosten" of "advieskosten", dan moet hij dat terugbetalen. Dus let op als je via een derde partij een kamer gaat huren!

Vergeet niet je nieuwe adres door te geven

Als je verhuist, moet je je nieuwe adres doorgeven aan de gemeente. Zij zorgen ervoor dat jouw adres in de Basisregistratie Personen (BRP) verandert. Hierdoor nemen andere organisaties die toegang hebben tot de BRP automatisch je nieuwe adres over.

Je hoeft dus aan die organisaties geen aparte adreswijziging door te geven. Welke organisaties dat zijn, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. En let op, je moet ingeschreven staan bij de gemeente waar je woont.