Als je snel een huurwoning nodig hebt, kan een urgentieverklaring helpen. Het is ook bekend als een voorrangsverklaring en kan je voorrang geven bij het vinden van een sociale huurwoning.
Wat wordt er bedoeld met een urgentieverklaring?
Als je in moeilijkheden zit, is er een ding dat je misschien kan helpen bij het vinden van een huurwoning: een urgentieverklaring. Hiermee krijg je voorrang bij woningcorporaties en heb je meer kans om snel een sociale huurwoning te vinden.
Wat zijn goede redenen voor urgentie?
Er zijn een aantal redenen waarom je misschien een urgentieverklaring nodig hebt:
- Je relatie is kapot en je moet met de kids het huis uit
- Je verhuurder laat je huis slopen
- Je hebt geldproblemen die niet jouw schuld zijn
- Je bent ziek of hebt een beperking en kunt niet meer in je huis wonen
- Je moet verhuizen voor je gezondheid naar een sociale huurwoning
- Je gezin is te groot voor je huidige huis
- Je bent asielzoeker met een verblijfsvergunning.
Als je wilt weten hoe dit in jouw gemeente werkt, vraag het dan aan je gemeente of woningcorporatie.
Wat zijn de voorwaarden voor een urgentieverklaring?
Als je een urgentieverklaring wilt krijgen, moet je aan bepaalde regels voldoen. Dit is om te zorgen dat alleen mensen in echt nood hiervoor in aanmerking komen. Hier zijn twee voorbeelden van regels:
- De situatie waarin je zit is niet jouw schuld. Als je bijvoorbeeld in de problemen zit omdat je je huur niet meer kunt betalen of omdat je huis verkocht moet worden, kun je alleen een urgentieverklaring krijgen als je er zelf niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld als je je baan hebt verloren of als je partner, die alles betaalde, is weggegaan.
- Je hebt alles gedaan om een huis te vinden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bij verschillende woningcorporaties hebt aangeklopt, op zoek bent gegaan naar alternatieve oplossingen en alles hebt gedaan om het probleem op te lossen.
De regels voor een urgentieverklaring kunnen verschillen per gemeente. Meestal staan ze in een verordening van de gemeente. Als jouw gemeente geen verordening heeft, kan de woningcorporatie zelf regels maken voor wie voorrang krijgt.
Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?
Wil je snel een sociale huurwoning vinden? Dan kun je een 'urgentieverklaring' aanvragen bij je gemeente of woningcorporatie.
Zij beslissen of je voorrang krijgt. Daarna is het aan jou om een woning te vinden. Let op: de verklaring is alleen geldig in de gemeente waar je hem hebt aangevraagd en de geldigheid varieert ook.
Hoeveel kost een urgentieverklaring?
Dit is moeilijk te zeggen, omdat sommige gemeenten vragen geld voor een urgentieverklaring, andere gemeenten niet. Prijzen variƫren ook, dus check bij jouw lokale gemeente hoe het zit.