Hoe kan ik huurverlaging aanvragen?

Ja, je kunt aan je verhuurder vragen of hij de huur voor jouw huurwoning wil verlagen. Als je in een sociale huurwoning woont, zijn er verschillende redenen waarom je huur verlaagd kan worden. Maar als je in een vrijesectorwoning woont, zijn er minder kansen om de huur te laten zakken.

Sociale huurwoningen: redenen om de huur te verlagen

Woon jij in een sociale huurwoning en woon je hier al langer dan 6 maanden? Dan kun je misschien aan je verhuurder vragen om de huur te verlagen. Hier zijn een paar redenen:

Te hoge huur

Als je te veel huur betaalt, meer dan de maximale huur voor jouw woning, kun je je verhuurder vragen om de huur te verlagen. Je kunt kijken of jouw huur redelijk is door de Huurprijscheck te doen.

Lager inkomen

Als jouw huur verhoogd is omdat je inkomen eerst hoger was, maar dat inkomen is daarna gedaald, dan kun je je verhuurder vragen om de extra huurverhoging (voor de toekomst) terug te draaien. Dit kan alleen voor de laatste 3 keer dat de huur verhoogd is.

Onderhoudsgebreken

Als je huurwoning gebreken heeft, zoals lekkages of slechte ventilatie, dan moet je dat melden bij je verhuurder. Vraag of hij het wil repareren. Als je verhuurder niet meewerkt, kun je naar de Huurcommissie stappen. Zij beslist of de huur verlaagd wordt omdat de gebreken ernstig genoeg zijn. Kijk hiervoor in de Gebrekencheck van de Huurcommissie.

Vrije sectorwoningen: is huurverlaging mogelijk?

Woon je in een woning in de vrije sector en ben je al langer dan 6 maanden huurder? Dan zijn er minder manieren om je huur te laten verlagen dan bij een sociale huurwoning.

  • Als je in een woning in de vrije sector woont, dan mag de verhuurder zoveel huur vragen als hij/zij wil.
  • En als er problemen zijn met de woning, dan kan je niet naar de Huurcommissie stappen om de huur te laten verlagen.

Je kunt wel proberen om je verhuurder te vragen om je huur te verlagen, maar hij hoeft niet mee te werken. Als jullie het niet eens worden, kun je de rechter vragen om je huur te verlagen of raad vragen bij de Huurcommissie. Hiervoor kun je contact opnemen met Het Juridisch Loket.

Nieuw huurcontract? controleer de beginhuur van de woning!

Heb je net een nieuw huis gehuurd? Dan is het belangrijk om de beginhuur te checken. Of je nu in een sociale huurwoning of in een woning uit de vrije sector woont, iedereen kan laten checken of de huur redelijk is.

Als je minder dan 6 maanden in je huis woont, kan de Huurcommissie voor je checken of de huur redelijk is. Als de huur te hoog is, verlaagt de Huurcommissie die voor je.

  • Huur je een sociale woning? Dan zorgt de Huurcommissie er altijd voor dat een te hoge huur omlaag gaat.
  • Huur je een vrijesectorwoning? Dan verandert alleen de huur als het op of onder een bepaalde grens ligt. Deze grens voor huurovereenkomsten die in 2023 beginnen is €808,06. Voor huurovereenkomsten die in 2022 begonnen was het €763,47. Maar als de huur voor een goede reden hoger ligt, dan verandert er niets.

Wil je dat de Huurcommissie je huur checkt? Schrijf dan een verzoek.

Sociale huurwoning?

Na 6 maanden kun je ook nog steeds de Huurcommissie vragen om je huur te checken.

Vrijesectorwoning?

Dan kun je alleen binnen die eerste 6 maanden de Huurcommissie vragen om je huur te checken. Na 6 maanden moet je je verhuurder vragen om je huur te verlagen.

Advies huurcommissie aan huurders vrije sectorwoning

Ben je niet helemaal tevreden zijn over je huur in een woning in de vrije sector? Dan kun je om advies vragen bij de Huurcommissie, zolang je verhuurder daarmee akkoord is. Het is handig om dit soort afspraken op papier te zetten in je huurovereenkomst.