Waar dient een waarborgsom voor?
Een waarborgsom oftewel borg, is een garantie dat de huurder zijn huur op tijd betaalt en geen schade aanricht. Zonder een borg blijft de verhuurder niet met onbetaalde rekeningen zitten of moet hij eventuele schade van de huurder op eigen kosten herstellen.
De verhuurder is in staat om een deel van de borg gebruiken om de onbetaalde huur te dekken of eventuele schade die de huurder heeft veroorzaakt te herstellen.
Waar mag verhuurder borg voor gebruiken?
Huurders laten het pand niet altijd schoon achter en dit betekent meestal dat de verhuurder op eigen kosten een reparaties of schoonmaak moet doen. Om dit te voorkomen, gebruikt een verhuurder borg.
Als u dat wilt, kan de verhuurder uw borg gebruiken om eventuele kosten te dekken voordat de verhuurder de borg terugbetaalt.
Let op: dit niet geldt voor gewone slijtage of schade vanwege het gebrek aan langdurig onderhoud. Deze verantwoordelijkheid ligt volledig bij de verhuurder.
Is een waarborgsom verplicht?
Een waarborgsom voor het huren van een Huurwoning is niet bij wet verplicht. Verhuurders kunnen doorgaans een borgsom vragen aan hun huurders. Het bedrag van deze borg mag echter niet overdreven hoog zijn.
Hoe hoog is een waarborgsom?
De hoogte van de borg kan uitsluitend door de verhuurder worden bepaald en heeft geen maximum. Rechters keuren echter meestal maximaal drie maanden kale huur goed als redelijke borgsom.
Wanneer de verhuurder een te hoge borg vraagt, kan je 2 dingen doen:
-
Je kunt de borg weigeren. Houd er rekening mee dat je wellicht het huis niet krijgt.
-
U kunt de voorgestelde waarborgsom betalen en een verzoek indienen bij de rechtbank om deze te verminderen. Als de rechtbank uw oorspronkelijke aanbetaling verlaagt, moet de verhuurder de eventuele teveel betaalde bedragen terugstorten.
Voordat je borg betaalt
Vraag om een kwitantie of betalingsbewijs van de borg. Of betaal de borg via overschrijving. Dan kunt u later aantonen dat je een borg heeft betaald en de hoogte van het bedrag.
Laat een rapport opstellen door een woningopzichter voordat u de woning gaat huren. Dit zal je helpen eventuele bestaande defecten te identificeren en je te beschermen tegen de schuld voor iets dat later misgaat.
Heb je geen mogelijkheid om een woninginspectierapport te laten maken? Maak je geen zorgen! Dit kan je ook zelf doen. Maak foto's van de woning en stem dit in met de verhuurder voordat je intrekt.
Wat als de verhuurder de borg niet terug geeft?
Als uw verhuurder weigert u uw borg terug te geven na de huurovereenkomst, schrijf dan een brief waarin je de waarborgsom terugvraagt. Hiervoor kan je de voorbeeldbrief gebruiken van het Juridisch Loket:
Als u vindt dat de verhuurder te veel heeft ingehouden bij het teruggeven van uw borg, dan kunt u deze brief ook sturen. Als de verhuurder weigert u het geld terug te geven, kan je naar de rechter stappen.
Hoeveel tijd heeft verhuurder om borg terug te betalen?
De tijdlijn voor wanneer een aanbetaling kan worden geretourneerd, is niet wettelijk vastgelegd. Meestal staat het vermeld in de huurvoorwaarden of huurovereenkomst.
Is Borg hetzelfde als sleutelgeld?
Sleutelgeld is niet hetzelfde als een borgsom. Borg wordt terugbetaald aan het einde van een huurovereenkomst, indien er geen materiƫle schade is, veroorzaakt door de huurder; Sleutelgeld wordt niet teruggegeven als je weggaat.
Sleutelgeld is een vergoeding die verhuurders soms in rekening brengen bij het aangaan van een huurovereenkomst. De verhuurder verricht hier geen prestatie.
Sleutelgeld is niet toegestaan in Nederland, dus betaald sleutelgeld kan worden teruggevorderd via de kantonrechter. Maar, vanwege de woningnood vragen verhuurders er soms nog steeds om. Sleutelgeld betalen om een voorrang te krijgen voor een woning kan worden gezien als een vorm van corruptie.