Voorbereid op reis met een camper

Is een camper APK gekeurd tijdens de huurperiode?

Als verhuurder of verhuurbedrijf heb je de wettelijke verplichting om de huur camper APK te laten keuren ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Door deze keuring is de huurder als weggebruiker verzekerd dat de auto of camper regelmatig grondig wordt doorgelicht.

Voor het uitvoeren van een APK moet een APK-bedrijf erkend zijn door de RDW. De door de RDW erkende soorten APK's zijn:

  • Lichte voertuigen (APK2) - Dit zijn voertuigen met een toegestane maximummassa van niet meer dan 3.500 kg*
  • Zware voertuigen (APK1) - Dit zijn voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg.

Let op! De APK is een momentopname en garandeert geen voertuig veiligheid voor de rest van het jaar. Zorg ervoor dat u uw voertuig regelmatig controleert en onderhoudt.

Wat is een groene kaart en heb ik er een nodig tijdens mijn camperreis?

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs voor campers/caravans. U moet een kopie van de verhuurder krijgen tijdens de periode dat u de camper huurt. In de Europese Unie is het verplicht om een minimale WA-verzekering af te sluiten via uw verhuurbedrijf. In landen die niet op de groene kaart staan of zijn doorgestreept, heb je geen geldige vorm van verzekering en kun je daar dus niet heen reizen. Het is altijd een goed idee om bij uw autoverzekering na te vragen of uw camper ook op de groene kaart moet worden vermeld.

Stroomvoorziening in een camper

Als het gaat om het aandrijven van elektronica in uw camper, zijn er vier veelvoorkomende manieren om energie op te vangen. Dit zijn: de dynamo van uw voertuig, aansluiten op een elektrisch systeem van de camping, een generator gebruiken of zonnepanelen gebruiken.

Het type energie inzameling dat u kiest, is afhankelijk van het soort reis dat u maakt, het budget en de locatie.

  • Dynamo
  • RV Aansluitingen
  • Generatoren
  • Zonne-energie

De elektronica van stroom voorzien met het huidige elektrische systeem van uw camper is een eenvoudige oplossing. Mensen kunnen hun telefoon opladen tijdens het rijden, dus waarom niet gewoon dezelfde systemen gebruiken voor al uw elektronica?

Zonnepanelen

Zonnepanelen lopen voorop als het gaat om opties voor stroom voorziening voor campers. Zonnepanelen kunnen een geweldige oplossing zijn voor iemand die in een bestelwagen woont, omdat de stroom schoon en minimaal is, geen geluid maakt en de kosten van zonne-energie de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald.

Dynamo

Een dynamo is een klein onderdeel dat met een wiel aan de motor is vastgeschroefd. Terwijl je rijdt, laat een van de riemen van je motor dat wiel draaien om elektriciteit op te wekken. Dit is vergelijkbaar met het maken van elektriciteit uit een draaiende windmolen of een hydrogenerator. De elektriciteit van de dynamo voedt alle lichten, radio, bedieningselementen en dingen in uw auto. Het laadt ook je startaccu op.