Tips voor winterkamperen met de camper

Bij kamperen in de winter gaan veel mensen ervan uit dat ze moeten investeren in dure en zware kampeerspullen, maar dat is niet zo. Maar er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden als u in de winter gaat kamperen. Denk na over welke kleding je moet dragen en vergeet geen speciale uitrusting, zoals een slaapzak. Hieronder vind je enkele handige tips voor winterkamperen.

Kampeertips voor de tent

Wanneer je in de winter met je camper op een bestemming aankomt, moet je om verschillende redenen soms kilometers lopen. Bijvoorbeeld de berg op, of door een bos waar de camper niet kan komen. In dat soort gevallen kun je de camper niet meenemen. Als deze scenario zich voordoet, is het handig een extra tent bij je te hebben, zodat je deze op kunt zetten en je je erin kunt verstoppen als je het koud krijgt in de winter.

 1. Maak de kampeerplek sneeuwvrij
 2. Indien nodig kan een zware hamer worden gebruikt op bevroren oppervlakken. Stalen pennen zijn veel beter om voor te boren dan aluminium, zelfs als het oppervlak bevroren is.
 3. Duw de haringen niet helemaal naar binnen. Als u klaar bent met het afbreken van de tent, kunt u ze losmaken door ze dieper in de grond te slaan.
 4. Er komt veel kou uit de grond. Het grondzeil wordt kouder dan andere gebieden en heeft dus isolatie nodig tegen vorst - plaats in je tenttas.Een zachte borstel is handig om sneeuw van je tent te verwijderen.
 5. Kies voor een ruime binnentent, of een met wat mindere mensen erin zodat je nooit tegen de binnentent aanzit; hierdoor blijft je slaapzak droog en blijf je 's nachts lekker warm.

Warm overnachten in een tent

 1. Bedek het grondzeil met de (dunne) (aluminium) isolatiemat, en eventueel ook alleen de hoeken met een gronddeken.
 2. De temperatuur van een slaapzak kan worden verhoogd door een extra fleece- of donsvoering toe te voegen.
 3. Een warmwaterkruik is fijn om bij je te hebben in je slaapzak.
 4. Je lichaam wordt warm terwijl het in de slaapzak zit, zelfs als het koud begint te worden. Dit komt omdat de warmte van je lichaam naar de deken wordt overgedragen.
 5. Ook gaat er veel warmte via het hoofd verloren, dus gebruik indien nodig een muts.
 6. Zorg ervoor dat als het weer het toelaat, eventuele natte of vochtige artikelen voor het slapengaan buiten het slaapgedeelte worden geplaatst.

Warm blijven overdag

 1. Thermisch ondergoed is een goed hulpmiddel om warm te blijven en kan worden gecombineerd met andere kleding.
 2. Blijf in beweging en ga overdag wandelen of fietsen.
 3. Koude kleding (zoals sokken of een hemd) kan je opwarmen door ze in je slaapzak te leggen en door je lichaam te laten opwarmen.

Denk je er klaar voor te zijn? Begin dan je camperreis met het huren van een camper.