Parkeren met een camper

Campers en caravans met een lengte tot 6 meter kunnen voor de deur parkeren.

U mag uw (huur)camper of caravan maximaal 3 aaneengesloten dagen op de openbare weg parkeren, afhankelijk van de plaats. Hoe lang dit in uw gemeente is toegestaan, leest u in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Deze regeling geldt naast caravan- en camperbezitters ook voor vouwwagens en aanhangers. Als een parkeerplaats een tarief heeft dat voor u van toepassing is, dan moet u ook het betreffende parkeertarief betalen. Is uw caravan of camper langer dan 6 meter, dan mag u in sommige gemeenten helemaal niet binnen de bebouwde kom. Als dat het geval is, moet deze informatie ook worden opgenomen in het APV (Algemeen Ontwikkelingsplan) van uw gemeente.

Eigen oprit

Ook als u een verharde oprit of parkeerplaats heeft, dient u zich aan bepaalde regels te houden. Ook als uw camper bijvoorbeeld netjes achter de heg op uw eigen oprit geparkeerd staat, kan deze worden geblokkeerd door andere voertuigen. Bijvoorbeeld omdat uw camper nog zichtbaar is vanaf de openbare weg. Regels en handhaving verschillen weer per gemeente

Er is een tijdslimiet van 3 dagen voor het parkeren op straat om de overbevolking te ontlasten en de straten aantrekkelijk te houden. Blijft u langer dan een dag in uw caravan of camper zonder speciale vergunning, dan krijgt u eerst bericht van de gemeente. Als u zich hier niet aan houdt, kan er een boete volgen of wordt uw caravan of camper weggesleept. In dit geval moet u de kosten zelf betalen.

De boete voor het langer dan drie dagen voor de deur zetten van een kampeermiddel bedraagt meestal rond de 90 euro.