Een busje gehuurd. Kan ik de brandstof E10 tanken?

Als u in België of Duitsland tankt, kunt u de brandstof E10 tegenkomen die aan de pomp wordt verkocht. Wat is dat? En doe ik dat gewoon in mijn tank?

In België, waar pompstations E10 moeten leveren, is deze brandstof het equivalent van Euro 95. In Duitsland worden beide brandstoffen nog vaak verkocht. In sommige delen van Nederland is E10 al beschikbaar, maar de Nederlandse overheid stelt het niet verplicht. Dit is anders dan in België en Frankrijk, waar E10 wettelijk verkocht moet worden.

Wat is E10?

E10 is een mengsel van 90% benzine en 10% bio-ethanol. Bio-ethanol is alcohol die wordt verkregen door de fermentatie van suikers, meestal afkomstig van tarwe of maïs. Bio-ethanol is een milieuvriendelijker alternatief voor fossiele brandstoffen en een van de aanvullende maatregelen van de EU om de CO2-uitstoot te verminderen.

Is E10 schadelijk voor mijn auto?

Alcoholbrandstoffen zijn doorgaans agressiever dan de brandstoffen die we traditioneel gebruiken en kunnen zelfs de brandstofpomp, slangen en andere delicate onderdelen van uw voertuig beschadigen. Het is veilig te gebruiken in ongeveer 90% van de auto's. De langetermijneffecten zijn onduidelijk en we weten ook niet zeker of oudere auto's dit aankunnen. Tank uw auto alleen met E10 als u zeker weet dat dit de beste optie voor u is.

Hoewel er nog steeds benzinemodellen zijn die vóór 2000 zijn gemaakt, raden we u aan om 95 of 98 euro te tanken voor de beste brandstofkwaliteit.  Op E10check.nl kun je checken of jouw auto geschikt is voor E10. Het is moeilijk om E10 te tanken als er in de buurt geen alternatieve brandstof te koop is. In dit geval is het misschien het beste om uw tank niet te vullen en in plaats daarvan een tankstation te zoeken dat 95 euro verkoopt.

Het andere nadeel van E10 is dat het minder energie bevat dan gewone benzine. Hierdoor ligt het brandstofverbruik doorgaans 1% tot 2% hoger, wat u een besparing van enkele tientallen euro's per jaar oplevert.