File vermijden en kosten besparen voor je baas

Spits mijden en kosten besparen? Vertel dit aan je baas

Spits mijden door NIET op kantoor te werken?

Voel jij je comfortabel bij een vaste (kantoor) baan? Werk jij graag op standaard werktijden? Neem jij genoegen met een routine leven met als het niet meer is 25 vakantiedagen? Dan heb je vast nog niet van effectief plaats onafhankelijk werken oftewel (digital nomading) gehoord.

Het woord nomade komt van het oud grieks en zijn mensen of bevolkingsgroepen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en doorgaans mee met hun vee rondtrekken. Digital nomads gebruiken de digitale revolutie om vanuit elke plek waar internet beschikbaar is te werken.

Kijk nou eens om je heen, dit kan overal zijn als het maar niet op een vaste locatie is. Als je (thuis) kunt werken dan kan dat in principe toch overal? Zo kun je ook nog eens de spits mijden en kosten besparen.

Spits mijden als (digitale) nomade

Steeds meer bedrijven en onze generatie x worden een voorstander van digital nomading.  Er wordt zelfs voorspeld dat in 2035 1 miljard digitale nomaden aan het werk zijn over de gehele wereld. En meer dan de helft gaan als freelancers aan de slag.

Dit komt mede doordat pas afgestudeerden moeilijk aan een baan komen. Dit kan ten nadele voor je zijn, maar het kan ook nieuwe deuren openen voor je. Het is niet meer de norm om altijd aanwezig te zijn op kantoor. Steeds meer organisaties en bedrijven zien de voordelen van het (thuis) werken in.

Voor het bedrijfsleven kan dit een duurzame overstap zijn omdat er minder kantoorruimten belast worden. Zo vermijd je files en bespaar je onnodige reiskosten. In plaats daarvan krijg je vrijheid en tijd terug, en steeds meer mensen zien in dat je daar gelukkiger mee kunt worden. Zelfs als je fulltime werkt kun je bij veel bedrijven afspreken om een aantal dagen “thuis” te werken als dat gunstiger uitkomt voor jou met verkeer, tijd en jouw privé leven. Goed voor de portemonnee van de baas en het maakt het werk efficiënter. Zo kun je de spits mijden en kosten besparen.

The 4 hour work week is een bekend boek van Tim Ferris dat deze levensstijl weerspiegelt.

Don’t work for work sakes, find your passion and live it

Handige tips en tools

Voor digitale nomaden geldt “Work is where the wifi is”. Je kunt overal werken als je een stabiele internetverbinding hebt. Veel kosten kun je besparen. Speciaal voor jou som ik hier een aantal digitale tools op die je kan helpen om  met zo weinig mogelijk kosten een digital nomad te worden. Nu nog een plek met Wifi vinden!

 1. Rescuetime
  Wanneer je bezig bent gaat de tijd zo aan je voorbij. Zeker in de tropische landen waar je productief aan de slag gaat onder het genot van lekkere etenswaren en smoothies. Rescuetime helpt je om je uren bij te houden en in te zien hoe productief je bent geweest
 2. Tweetdeck
  In het digitale leven is netwerken van groot belang, tenminste voor velen dan. In het verleden heb ik zelf niet zo heel veel met twitter gedaan, maar nu blijkt dat essentieel te zijn om te netwerken. Tweetdeck is een handige tool om al je connecties bij elkaar te houden.
 3. Google Drive
  Je hebt het vast weleens van de term “cloud” gehoord. Google drive is het ultieme voorbeeld van de cloud. Het is mogelijk om hier al je documenten en excelsheet te beheren en delen met anderen. Een voordeel is dat je jouw persoonlijke bestanden op elke pc kunt benaderen.
 4. Spotify
  Acoustische ballads, loungy muziek, rock. Noem het maar op. Met deze online service ontdek je nieuwe muziek. Voor elke mood wat wils.
 5. Google calendar
  Beheer al je afspraken en tijdschema’s in een overzicht met deze handige calender. Ook te synchroniseren met je telefoon en te delen met collega’s.
 6. Slack
  Met slack kun je notificaties automatiseren. Zo mis je nooit meer een update of een notificatie.
 7. Skype
  Spreek met je klanten af wanneer je tijd hebt voor een skypegesprek. Wanneer je aan de andere kant van de wereld zit is dit de ideale gratis oplossing om elkaar te spreken.
 8. Foursquare
  In een nieuwe omgeving weet je vaak niet wat je te wachten staat. Met foursquare kun je de beste plekken uitzoeken om te gaan werken. Veel mensen zijn jou voor geweest en hebben een boodschap achtergelaten.
 9. Nomad List
  Hoe zijn de voorzieningen en wat zijn de kosten om te leven. Met deze website kun je per stad bekijken hoe vriendelijk de mensen zijn. Hoe schoon de lucht is. En hoe snel het internet is.

Leuke verhalen van werknemers die de spits mijden door thuis te werken

Spits mijden en thuiswerken op de bank

Daisy van Slooten | Delta Lloyd

Daisy werkt bij Delta Lloyd Bank als Directiesecretaresse en werkt gemiddeld 1 dag per week thuis. Het thuiswerken is bij Delta Lloyd Bank goed geregeld en aangezien ze een ondersteunende rol heeft is het zaak om hierover duidelijke afspraken met haar secretaresse collega’s en leidinggevende te maken. Wij namen de tijd om een gesprek met haar aan te gaan over deze manier van werken.

Werk je vaak thuis? En wat zijn je werkzaamheden?
Één dag per week thuiswerken is voor mij genoeg. Als er gebeld wordt of verzoeken per mail binnenkomen moet ik deze in no-time kunnen beantwoorden. Als Directiesecretaresse ondersteun ik de Directievoorzitter. Ik ben het eerste aanspreekpunt en ben constant aan het monitoren.

Mijn thuiswerkdag verschilt per week. Als ik genotuleerd heb probeer ik in die zelfde week thuis te werken. Het voordeel is dat ik geen reistijd heb. Mijn dagelijkse reistijd met het openbaar vervoer is 2 uur.  En als er weer een keer een treinstoring is of een trein uitvalt ben ik nog langer onderweg. Door vanuit huis te werken kan ik ook de spits mijden. Het enige dat ik nodig heb om thuis te werken is een goede werkplek, een laptop, een werkmobieltje en een goede internetverbinding.

Heeft thuiswerken voordelen voor jou?
Vaak heb ik na een lange werkdag op kantoor geen zin, tijd en fut meer om boodschappen te halen en te koken. Waardoor mijn gezin en ik geregeld uit eten gaan of wat halen bij de Chinees/Thai. Het thuiswerken brengt voordelen met zich mee. Wanneer ik vanuit huis werk kan ik tussendoor zelf boodschappen doen en zelf koken, wat natuurlijk veel goedkoper is.

Welk advies kan je meegeven aan toekomstige thuiswerkers?
Voor Delta Lloyd Bank heeft het thuiswerken geen nadelen, zo lang je maar goede afspraken maakt met je leidinggevende. Het gaat om vertrouwen en wederzijds respect. Omdat Delta Lloyd Bank hierin vrij is heb ik het naar mijn zin en zie je dit weer terug in mijn resultaten.

Mooie verhalen van digitale nomaden die het reizen en  kunnen combineren met werk

Lien als model

Lien Nguyen | myapplecheeks.com

Lien vindt het leuk om mensen te inspireren door content te creeren. Omdat ze haar fashionblog  moet bijhouden reist en shopt ze veel in andere landen. Daar hoort natuurlijk bij dat ze in elke stad kiekjes maakt en deelt middels social media. Vooralsnog verdient ze nog niet heel veel met haar talenten maar kan wel vanuit elke plek van de wereld haar content publiceren.

Lien is een echte budget traveler zoals ze zegt. “ Ik probeer wel altijd te besparen en het goedkoopste te boeken. Via skyscanner.nl kan je tickets met elkaar vergelijken. Ook is tripadvisor.nl een goede site om te zien waar je heen kunt gaan. Ik kijk vooral naar waarderingen/recensies van andere mensen. Tegenwoordig hebben wij de mogelijkheid om uit meerdere bronnen informatie te vinden en daar maak ik zeker gebruik van.

Op tripadvisor kan je ook foto’s vinden van andere mensen die in dat hotel hebben overnacht. Laatst wilde ik bijna een hotel boeken, totdat ik een foto zag op die site die iemand had geplaatst met een muis erop!! Je kunt op die site dus alle hotels vergelijken, maar er staan ook activiteiten die je kunt doen per stad en alle ervaringen van mensen die daar zijn geweest. Echt tof!

Twee weken geleden ben ik naar Milaan geweest voor 147 pp met vlucht en hotel voor 5 nachten!! Hotel was perfect! Super schoon en 5 min van het metrostation. Wanneer ik foto’s heb gemaakt publiceer ik deze dezelfde dag nog  op mijn blog in een wifi cafe bijvoorbeeld. Als er maar internet is kan ik aan de slag.


Suzanne aan het werk

Suzanne van Duijn  | Artikel255.nl

Suzanne merkte dat ze geen genoegen kon nemen met 5 weken vakantie per jaar. Als werknemer voelt ze zich niet vrij en vind ze dat een fulltime baan niet te combineren is met “travelbloggen” en andere freelance klussen. Een digital nomad worden maakte het mogelijk voor haar om haar werk te combineren met reizen. Wij vroegen ons af hoe ze deze stap genomen heeft. Gewoon doen! Was het antwoord.

Hoe verdient Suzanne haar brood nu ze van plek naar plek reist?
Ik verdien hetzelfde als dat ik thuis zou werken. Mijn werk is hetzelfde, ik voer het alleen uit vanaf een andere locatie. Voornamelijk zijn dat copywriting/blog-klussen en PR/communicatie-klussen. Dus ik schrijf teksten, maar kijk ook teksten na, verzin social media-posts, bedenk een communicatie/PR-strategie, etc.

Wat is een goed travelbudget om een digital nomad te worden? Heb je bespaartips voor nieuwe digitale nomaden?
Ik heb voor mijn reis naar Nieuw-Zeeland vrijwel hetzelfde gespaard als ik normaal zou sparen. Voorheen kreeg ik doorbetaald van een werkgever als ik op vakantie was, terwijl ik nu betaald krijg door mijn opdrachtgevers (mits ik blijf doorwerken natuurlijk). In wezen verschilt er dus niet veel meer aan een digital nomad trip of een gewone trip. Wie voor iets langere tijd ergens gaat wonen en werken, bijvoorbeeld in Thailand, kan juist voordeliger uit zijn dan thuis. In Thailand kan je zeer goed leven van 1500 euro per maand, terwijl ik thuis liever meer verdien. Bespaartips? Het beste is om thuis geen kosten te hebben als je (langer) reist, dus onderverhuren dat huis!

Waar zou een digitale nomad volgens jou echt niet zonder kunnen?
Uiteraard aan een smartphone, laptop, fotocamera. Je wilt en moet bereikbaar zijn voor werk, en voor mijn werk heb ik bovendien een fotocamera nodig. Verder zijn er handig online boekhoud-tools als MoneyBird, samenwerkingstools als Evernote, WeTransfer die ik vaak gebruik.

Heb je advies om op een zo klein mogelijk budget een digitaal nomad leven te starten?
Gewoon doen! Wel is het natuurlijk handig eerst een (online) eigen business op te zetten voor je vertrekt. Als dat eenmaal loopt kun je gaan. Begin dan vooral in goedkope landen met goed internet, zoals Thailand of Bali. Daar zitten veel digital nomads waar je ook weer van kunt leren.

Coverfoto Traffic Jam door: Jaap joris

 

Reacties

comments