Buying at Louis vuitton

Kopen. Worden wij er gelukkig van?

Heb je er wel eens bij stilgestaan waarom je dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt? Veel mensen hebben hier last van en komen in de schulden te zitten door dit koopgedrag. Het is onderzocht dat kopen in het begin gelukkig maakt maar daarna tot meer stress leidt waardoor je meer gaat kopen. Het is nooit genoeg, een verslaving lijkt het wel. Denk jij gelukkig te worden van kopen?

Worden we gelukkig van kopen?

Weinig mensen zullen toegeven dat ze het geluk zoeken in materiële bezittingen. We denken dat dit koopgedrag ons blij maakt. We kopen grotere huizen, snellere auto’s, en gaan mee met de technologische ontwikkelingen van de eeuw. Maar worden we echt gelukkig hiervan? En hebben we het echt nodig? Het is een tijdelijke zelfbevrediging. Het moet altijd beter, sneller, groter, en noem maar op.

Reclame beïnvloeding is de bron van ons koopgedrag.

De meeste van ons die dit lezen hebben een zwak voor reclame. Gemiddeld zien we 5000 advertenties per dag. Online en offline en elke reclame uiting heeft dezelfde boodschap. Je kent het wel. “Koop dit en je leven zal er beter van worden”. Hoe meer je dit tot je door laat dringen, hoe meer je het zelf gaat geloven.

We kopen om indruk te maken op anderen.

We zijn constant op zoek naar tevredenheid en daarbij hoort ook zelfverzekerdheid. Zoals in de piramide van Maslow staat dit hoog in het vaandel. We zoeken voldaanheid in materiële bezittingen en focussen niet meer op wie we zijn maar wat anderen van jou vinden. Als we het ene bereikt hebben verlangen we gelijk naar het volgende.

Kopen. Worden wij er gelukkig van?

De koopdrang is net seks.

Lees ik het goed? Ja, inderdaad de koopdrang is net seks. Het kan zo zijn dat je tijdens een zoektocht naar een specifiek product door prikkels zo opgewonden kan raken dat je een adrenalinestoot kunt krijgen.  Dit komt door bepaalde beloftes die gedaan worden door reclames bijvoorbeeld. Naarmate het doel voltooid is neemt de drang tijdelijk af. Maar komt altijd weer terug.

Conclusie:

Kijk goed hoe je er financieel voor staat.
Zorg dat je koopt wat je nodig hebt en niet om indruk te maken. 
Want meer en meer kopen maakt je echt niet gelukkig.

Misschien zijn de volgende besparing tips ook wat voor jou.

Voedselverspilling tegengaan
Spullen en afval recyclen

Reacties

comments