recyclen_voor_dummies

Infographic: Recyclen voor dummies

We gooien enorm veel weg, maar is dat nou echt nodig? In deze infographic geef ik simpele tips om je ongewenste spullen of afval te recyclen. 

Recyclen voor dummies

Deel deze infographic op je site

1. Weggeven

Het weggeven van spullen wordt altijd gewaardeerd. Er zijn mensen die het niet al te breed hebben en toch spullen nodig hebben. Op Facebook zijn diverse weggeefgroepen, bijvoorbeeld:

2. Knutselen

Misschien kan je nog iets nuttigs maken met oude materialen wat je weg wilt gooien ? Op websites zoals Instructables.com kan je enorm veel ideeeën vinden om iets leuks te maken met dat oud stuk karton of multiplex.

3. Verkopen

Het verbaast mij nog altijd dat er mensen zijn die zelfs geïnteresseerd zijn in defecte spullen. Vaak zijn dit mensen die graag ook knutselen, of de onderdelen eruit halen voor andere reparaties. Je kunt bijvoorbeeld je oude telefoon verkopen. Marktplaats is hier perfect voor, maar er zijn in elke regio Facebook groepen waar mensen ook verkopen of weggeven. Bijvoorbeeld:

4. Afval Scheiden

Recyclen stoot minder uit dan het produceren van nieuwe producten. Door je afval te scheiden voorkom je dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

5. Recyclen als afval ? of Repareren?

Het blijkt dat producten niet altijd gemaakt zijn om langdurig mee te gaan. Spullen hebben vaak componenten die kapot gaan. Veel mensen vervangen al heel gauw spullen, terwijl dit in veel gevallen gerepareerd kan worden. Zo is in 2009 een initiatief ontstaan waar repareren centraal staat, genaamd Repair Cafe. De handige mensen van het Repair Cafe vinden dat we te veel weggooien, zelfs dingen waar haast niks mis mee is. Een eenvoudige reparatie en het is weer bruikbaar!

De Repair cafe’s zijn inmiddels wereldwijd verspreid, in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde staten en nog 15 andere landen. Op de site van Repair Cafe, kan je kijken of er een cafe bij jou in de buurt is.

6. Kringloop

Spullen weggooien ? Waarom geef je het niet gewoon weg? Iemand anders gebruikt graag je spullen waar jij van af wilt.
Mensen betalen bij de kringloop een kleine vergoeding voor diverse spullen en de opbrengsten gaan vaak naar goede doelen.

Wil je van een grote bank af? Veel kringlopen halen graag je spullen op. Op de site van Kringloop-info kan je de dichtstbijzijnde kringloop in jouw buurt vinden.


Deze deelgroepen zijn slechts voorbeelden van een aantal steden. Ik geloof dat elke regio in Nederland zelf deelgroepen heeft, deze kun je via de Facebook Search vinden. Mocht je nog leuke tips of adviezen hebben, hoor ik het graag van je in de Comments.

 

Airbnb Host en mede-oprichter van Rentsy. Blogt graag over de deeleconomie.

Plaats deze infographic op je website (kopieer en plak de volgende code):

Reacties

comments

Ralph van Slooten

Airbnb Host en mede-oprichter van Rentsy. Blogt graag over de deeleconomie.