Children are holding the planet earth on wet dark stairs for a weather or season concept about the enviornment.

Delen is aardig, maar je mag er best wat voor vragen

Als we terug reizen naar het verleden bestaat de deeleconomie al eeuwenlang. In het stenen tijdperk werden er al spullen en wapens geruild aan elkaar. Ruilen was een van de makkeljkere vormen van delen omdat mensen er minder waarde aan hechtten als nu. Iedereen had respect voor elkaar en wilden elkaar graag helpen. Alles was goedkoper en makkelijker vervangbaar.

Het zal je nog niet ontgaan zijn maar onze economie staat er slechter voor dan een aantal jaar geleden. En vroeger bouwde je bijvoorbeeld een eigen boot, bouwde je een eigen huis en ving je bijvoorbeeld vissen in de wateren om van te overleven. Dat was je leven en niemand die je op de vingers zat. Nu hebben we allemaal te kampen met onze maandelijkse huur die we moeten overdragen. Belastingen die we moeten betalen over de goederen die we willen aanschaffen.
En als je nog tertiaire behoeftes hebt zoals een mobiele telefoon moet je daar ook weer wat voor neerleggen. Daar moet wat voor ingeleverd worden en dat is tijd, en hard werken.

‘Tijd is geld’, hoor ik mensen denken
In zekere zin is dat waar, want zonder tijd vrij te maken kun je ook geen geld verdienen. Maar geld kun je ook verdienen met weinig tijd. Kijk maar eens naar AirBnB, een platform waar mensen zoals jij en ik hun eigen appartement of kamer kunnen verhuren om zo dat extra zakcentje bij te verdienen. Je ontmoet er ook nog eens leuke mensen mee, en houdt je huis schoner dan ooit, uit ervaring sprekend.

Snappcar is een andere tak van sport en heeft het verhuren van auto’s naar een nieuw niveau gebracht. Zo ook Uber waarbij ritjes van A naar B wat draaglijker wordt gemaakt voor onze portemonnee.

Wat wil je hiermee zeggen?
Het is zo gek nog niet dat er zoveel mensen zijn in Nederland die werkloos zijn en het krap bij kas hebben. Studenten met een flinke studieschuld en dan hebben we het nog niet over mensen zonder een fatsoenlijk onderdak en voedsel. De arbeidsmarkt is redelijk bezet terwijl er zoveel meer talenten rondlopen. Het gaat er om wat je kunt, en of je dat kunt toepassen in de praktijk. Het delen van goederen is juist voor deze partij een slimme manier om een extraatje te verdienen.

Je mag er best wat voor vragen
De boodschap die ik hierbij wil achterlaten is dat we moeten kijken naar wat we al hebben. Die camera van 300 euro die je 2 x in het jaar gebruikt voor alleen vakantie bijvoorbeeld. Of die grasmaaier die ruim in jouw schuur past. Waarom zouden we er allemaal een moeten hebben?
Niet dus! Verhuren en huren van elkaar is goedkoper voor beide partijen en naarmate er meerdere geïnteresseerden zijn in het product, kan de verhuurder ook nog eens wat bijverdienen.

Reacties

comments